Федорук Павло Іванович (2012-2013)

Федорук Павло Іванович (15.05.1972 – 10.01.2013) – видатний український науковець-кібернетик, доктор технічних наук, професор, академік Академії технологічних наук України.

Народився Павло Іванович 15 травня 1972 року в м. Львові. У 1994 році закінчив фізико-математичний факультет Прикарпатського університету імені Василя Стефаника.

Свою трудову діяльність розпочав у 1994 році  на посаді інженера-програміста інформаційного відділу Прикарпатського університету. З 1994 року по 2002 рік був завідувачем інформаційного відділу Прикарпатського університету імені Василя Стефаника.

У 2002 році присуджена наукова ступінь кандидата технічних наук по спеціальності «Математичне і програмне забезпечення обчислювальних машин і систем». В наступному році присвоєно вчене звання доцента кафедри економічної кібернетики.

Директор Центру інформаційних технологій Прикарпатського університету імені Василя Стефаника (2002).

З 2007 року – член програмного комітету і голова на секціях міжнародних науково-практичних конференцій «Освіта на основі web-технологій» і «Комп’ютерні і передові технології в освіті». З 2007 року приймав участь в роботі Міжнародного комітету рефері як представник від України  при проведенні конкурсів докторських робіт в галузі освіти на базі web-технологій і міжнародного конкурсу некомерціного програмного забезпечення освітніх систем, які базуються на інформаційних технологіях. З 2008 року був експертом науково-технічної ради МОН секції «Інформатика і кібернетика». Академік Академії технічнологічних наук. Був керівником 4 науково-дослідних робіт в галузі дистанційного навчання.

У 2006-2008 роках Павло Федорук був стипендіатом Кабінету Міністрів України як молодий вчений. У 2009 році одержав обласну премію імені Терсенова обласної спілки винахідників і раціоналізаторів за розробку систем дистанційного навчання і контролю знань на базі Інтернет-технологій. У 2010 році одержав диплом, нагрудний знак і премію голови обласної державної адміністрації та голови обласної ради у номінації «Відомий науковець року» за вагомі досягнення в галузі науки та освіти та особистий внесок у розвиток науки.

Захистив докторську дисертацію (спеціальність «інформаційні технології») (2010).

З 2010 очолював кафедру інформаційних технологій факультету математики та інформатики Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

У 2012 році був призначений на посаду проректора з наукової роботи університету.

Як науковець Павло Іванович займався дослідженнями телекомунікаційних технологій, проблем штучного інтелекту та розробкою адаптивних систем дистанційного навчання. Його оригінальні розробки привернули увагу наукової та освітньої громадськості не тільки в Україні, але й у світі. Розроблена Павлом Федоруком адаптивна система дистанційного навчання та контролю знань на базі інтелектуальних Інтернет-технологій неодноразово нагороджувалась відзнаками Міністерства освіти і науки.

Павло Федорук був людиною широких знань, поглядів та інтересів, ініціатором багатьох наукових, суспільних, меценатських та підприємницьких проектів. Він був одним з ініціаторів та фундатором створення Агенції Новин «Фіртка». Також був Президентом Івано-Франківської обласної федерації бойових мистецтв.