Відкрила роботу “Школа кирилиці”

“Школа кирилиці” розпочала свою роботу на базі відділу літератури з мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Івана Франка. Символічно, що відкриття мистецької школи відбулося 21 лютого, в Міжнародний день рідної мови. Ініціатор та керівник школи – доцент кафедри дизайну і теорії мистецтва Навчально-наукового інституту мистецтв нашого університету Надія Бабій.

Галина Пристай, завідувач відділу літератури та мистецтва зазначила, що у 2017 році відділом було започатковано проект «Ідейні. Творчі. Ініціативні». За цей час відбулися 4 майстер-класи, які викликали неабияку зацікавленість серед громадськості міста. Цьогоріч в рамках даного проекту працюватиме “Школа кирилиці”.

Урочисте відкриття розпочалося презентацією виставки робіт студентів спеціалізації “графічний дизайн” з кириличної каліграфії. Надія Бабій, керівник “Школи кирилиці”, розповіла, що одним із найдавніших почерків українців є рукописне письмо з умовною назвою «Кирилиця». Під рукописними розуміються написи й тексти, виконані вручну будь-яким інструментом і на будь-якому матеріалі. Протягом історії кирилиці мінявся тип письма. Першим з’явився устав. З 14-го століття поширився напівустав. Поява останнього була зумовлена прискоренням процесу писання, оскільки потреба в книгах та інших текстах збільшувалася. Зростання попиту на писемну продукцію, особливо в ділових паперах, вимагало пришвидшення темпу писання, що послужило виникненню в кінці 14-го століття скоропису. Із скоропису розвинувся курсив — сучасне ручне письмо з пов’язаними літерами. Так з’явилася і орнаментальна в’язь у заголовках.

У рамках програми відкриття “Школи кирилиці” відбувся майстер-клас з написання рукописних шрифтів. У ньому взяли участь викладачі, студенти, учні художньої школи та мешканці міста.

“Школа кирилиці” працюватиме до 7 березня.