Приз Європи Івано-Франківськ здобув і завдяки університетам

Цього тижня Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Мікеле Ніколетті оголосив місто-переможця щорічної премії Europe Prize. Ним став Івано-Франківськ, а в обгрунтуванні нагороди зазначено, що приз місто отримало і завдяки івано-франківським університетам, які не тільки тісно співпрацюють з багатьма іншими європейськими університетами, а й розширюють горизонти свідомості громадськості, беруть активну участь у розбудові місцевої демократії. Прикарпатський університет вітає рідне місто і пишається тим, що зробив свій внесок в загальну справу, адже завдяки і його міжнародній діяльності Івано-Франківськ отримав цей престижний приз. Відомо, що Прикарпатський університет вже багато років активно працює в загальноєвропейському просторі вищої освіти. А створений в університеті Проектно-освітній центр «Агенти змін» разом з органами місцевого самоврядування нещодавно почав працювати над підвищенням рівня інноваційності та конкурентоспроможності економіки регіону.

«Я радий оголосити, що Приз Європи-2018 здобув Івано-Франківськ», – заявив 24 квітня Президент ПАРЄ Мікеле Ніколетті. Приз Європи – почесна нагорода, що призначається для того міста, яке найактивніше просуває європейські ідеї. «Місто розвинуло міцне міжнародне співробітництво у багатьох сферах, зокрема в галузі наукової діяльності, оскільки івано-франківські університети тісно співпрацюють з багатьма іншими європейськими університетами», – йдеться в обгрунтуванні нагороди.

Відзначимо, що тільки Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника співпрацює з 48  європейськими університетами.  Реалізує кілька потужних грантових проектів про програмі Erasmus + K2. Разом з Варшавським університетом бере участь у трьох амбітних міжнародних проектах – відновлення астрономічної обсерваторії на горі Піп Іван, створення Міжнародного центру зустрічей студентської молоді, створення Етнографічного центру ім. С. Вінценза. Завдяки ним зростає міжнародний авторитет не тільки Прикарпатського національного університету, а й міста Івано-Франківськ та регіону в цілому і з ініціативи державних та громадських установ відбуваються заходи міжнародного значення, а також з кожним роком збільшується кількість офіційних візитів із закордону.

Вагомим чинником для розвитку національної освіти в університеті вважають насамперед партнерство із провідними університетами Європи. Протягом п’яти останніх років Прикарпатський університет йде не стільки шляхом конкуренції з європейськими університетами, скільки шукає шляхи співпраці з ними. І нині вдало реалізує цікаві магістерські програми подвійних дипломів, де студент магістратури має можливість навчатися одночасно і в Україні, і в провідних університетах Республіки Польща. Сьогодні партнерами Прикарпатського є Варшавський університет, Краківська гірничо-металургійна академія, Жешувський університет, Університет Марії Кюрі-Склодовської в Любліні, Краківська академія імені Анджея Фрича Моджевського, Державна вища професійна школа імені Якуба з Парадижу в Гожові Великопольському, Педагогічний університет імені Комісії Національної Едукації в м. Краків. Більше 10 напрямів вже реалізують програму подвійних дипломів. Це стосується, зокрема, “Міжнародних відносин”, “Правознавства”, «Політології», “Математики”, “Фізики”, “Філософії”, «Фізичної культури і спорту», «Початкової освіти», «Туризму» тощо. Магістерська програма за кордоном для студентів Прикарпатського університету є безкоштовною. Це основний критерій підписання угод з партнерськими університетами.

Щодо міжнародних освітніх проектів, то восени минулого року вперше за часи української незалежності Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника отримав честь бути грантхолдером великої грантової програми у рамках програми Еразмус+. Загальний бюджет проекту – 900 тисяч євро. Українські партнери отримають приблизно по 90 тисяч євро на 3 роки. Оскільки Прикарпатський університет грантоотримувач, ці кошти прийдуть на рахунок університету у три транші. Перший – 50%, другий – 40% і третій – 10%. Після отримання коштів ПНУ розподілятиме їх між європейськими і українськими партнерами проекту. Йдеться про MoPED. Це модернізація педагогічної вищої освіти з використання інноваційних інструментів викладання. Очікуваний результат – значне підвищення якості вищої педагогічної освіти та покращення цифрових та дидактичних компетенцій майбутніх вчителів шкіл.

Ще одна серйозна програма – GameHub — співробітництво між університетами та підприємствами у сфері гральної індустрії в Україні, що має забезпечити можливість працевлаштування та самоствердження випускників ВНЗ, непрацевлаштованих інженерів, а також ветеранів Антитерористичної операції (АТО) в Україні через забезпечення їх знаннями та навичками, які вимагає цифрова гральна індустрія,  яка в свою чергу має широкий мережевий вплив на світову галузь економіки. Адже гральна індустрія, що базується на віртуальному робочому підході, дозволяє розвивати високотехнологічну сферу і, таким чином, валовий внутрішній продукт без великих інвестицій.

Цікавим є й проект GeSt — гендерні студії. Це крок до демократії та миру в сусідніх до ЄС країнах з різними традиціями.  Проект передбачає реалізацію програм в області соціальних і поведінкових наук, оновлених гендерними питаннями, в країнах з різними традиціями для підвищення рівня розуміння гендерних проблем в суспільстві і методів їх вирішення.

Наступний важливий проект – ITE-VET. Йдеться про удосконалення практико-орієнтованої підготовки викладачів професійної освіти і навчання.

Тож міжнародна стратегія університету відображає його орієнтацію на підготовку молоді до життєдіяльності у глобалізованому світі та співпрацю з іншими країнами з метою покращення якості освіти. І висока оцінка ПАРЄ діяльності міста є водночас і високою оцінкою діяльності Прикарпатського університету, який є без перебільшення важливою рушійною силою Івано-Франківська й має не аби якій авторитет у Європі.