Випускник університету, всесвітньо відомий економіст Роман Шеремета розкрив секрети досягнення успіху

7 травня в університеті відбулася зустріч з нашим випускником 2004 року, всесвітньо відомим економістом, доцентом Школи менеджменту ім. Везерхеда при Університеті Кейс Вестерн Резерв (США), лідером рейтингу «Кращий економіст України в світі» за версією видання Forbes-2015, лідером в номінації «Кращий молодий економіст світу» згідно рейтингу IDEAS-2018 Романом Шереметою. Він прочитав 2 відкриті лекції  «Фактори економічного розвитку» та  «Як Україні стати успішною?».

Економіст, передусім, звернув увагу присутніх на важливих факторах економічного розвитку країни.  Він підкреслив, що первинним фактором економіки будь-якої країни є, насамперед, людина.

«Без зміни людського фактору не можливо змінити економіку», – запевнив Роман Шеремета, розпочинаючи зустріч з викладачами та студентами університету.

На думку Романа Шеремети вагомий вплив на розвиток економіки мають інституційні фактори – державне управління, політична і правова системи та соціальні фактори –  культура і релігія. В цьому контексті він переконливо зазначив, що для розвитку вітчизняної економіки потрібно робити інституційні зміни і проводити ціннісні реформи суспільства.

«Нові фактори, які мають вплив на економічний розвиток це –  технологічний процес, інновації, підприємництво. Це ті фактори, які мають причинно- наслідковий вплив на економіку. Якщо ми в Україні зможемо поставити плюси на цих чинниках, то нам буде краще жити», – зазначив Роман Шеремета.

Економіст також розповів, що на його думку, критично важливо підвищувати якість української освіти.

«Якщо порівняти, для прикладу, з Британією, то в Україні на душу населення десь у три рази більше університетів. Виходить, що у нас всі освічені, а якщо подивитися на світові рейтинги, то українські університети пасуть задніх. Це є системна проблема, немає контролю якості університетів, багато з них є приватними і працюють на прибуток. В Америці, наприклад, вони так не працюють. Гарвардський університет має свій бюджет, який становить близько 30 мільярдів доларів. Але це не прибуток, ці гроші йдуть на розвиток самого університету. Приватний там означає, що він не бере фінансування від держави. Тому в Україні треба кардинально міняти систему вищої освіти», – розповів Роман Шеремета.