Молодий український поет Андрій Любка зустрівся зі студентами університету

10 травня в Педагогічному факультеті відбулася зустріч студентів з молодим українським поетом Андрієм Любкою. Модератором виступила доктор філологічних наук, професор університету, відома українська письменниця Ольга Деркачова. «Сьогодні студенти нашого університету мають чудову нагоду поспілкуватися з одним із молодих українських поетів Андрієм Любкою. Його книги користуються популярністю серед молоді. У них є все: інтелект, жарт,іронія, смуток та любов”, – розпочала зустріч модератор.

Молодий поет презентував одразу дві свої книжки – «Кіллер +» та «Саудаде». “Ці твори об’єднані мотивом швидкості та бігу. Тобто, якщо в одній книжці – це дорога, то в іншій – це річка”, – розповів автор.

«Кілер+» – перша і водночас найновіша прозова книжка молодого поета. Перша збірка вийшла 6 років назад, а зараз вона перевидана. До неї ввійшли 11 старих оповідань та 2 нових. У збірці відчувається, як автор шукає свій голос – часом опираючись, а інколи, піддаючись впливу своїх улюблених персонажів, будує детективні сюжети, описує заокеанські міста, жартує і провокує.

« Цю книгу я писав як молодий письменник. Мені було 20 років. Я вчився писати і не знав чи мені зможе підкоритися  проза. Мені було цікаво написати різні оповідання», – зізнався Андрій Любка.

Ще одна презентована книга – «Саудаде». Зазначимо, що Андрій Любка саме за цю книгу в 2017 році отримав премію імені Юрія Шевельова. “Саудаде” – це потругальське слово, що означає світлу меланхолію. Сучасні бразильці використовують його у значенні меланхолійної втоми. У книзі – шістдесят три коротких історії – сюжетних, іноді пригодницьких, часом автобіографічних,які запрошують читача пережити з автором найщасливіші миті мандрів, симфонічних концертів і не завжди успішних залицянь. Деякі із подій розгортаються на Балканах, у Бразилії чи білоруській тюрмі, інші ж – у літаку чи в гуртожитку.

“Напевно, у кожного в житті є такі моменти, які варто було б описати. А для мене це моя робота – писати. То, от я їх і описую”, – сказав Андрій Любка.