Студентський простір Paragraph об`єднує молодь

Студентський простір Paragraph запрацював нещодавно в нашому університеті. Наразі у демонстраційній версії.  “Paragraph – відкритий студентський коворкінг-простір, який діє на базі  читального залу суспільних наук Прикарпатського національного університету. Це є своєрідна платформа для реалізації студентських ініціатив та проектів. Він не є типовим коворкінг- простором, оскільки користування і перебування в ньому безкоштовне. Тут студентська молодь може не тільки навчатися і працювати, а й брати участь, зокрема, у тренінгах, відкритих лекціях”, – зазначив ініціатор та координатор проекту, студент-міжнародник Віктор Лесик. Він також розповів, що ідея створення в університеті такого проекту виникла у січні 2017 року. Наразі проводяться перші заходи, конкурси, події, а також планується ремонт та облаштування приміщення відповідними меблями та обладнанням. Кошти для цього, як розповів Віктор Лесик, будуть залучені із 3-х грантів, які виграв проект Paragraph на загальну суму 90 тис. грн. ( грант за програмою «Міські гранти» від громадської організації «Тепле місто», грант від громадського ресторану «Urban Space”, грант по програмі міської ради «Бюджет участі»).

Варто зазначити, що  з початку роботи студентського простору тут відбулася низка цікавих події та лекцій. Успішно функціонує «Еnglish Speaking Club», модераторами якого є викладачі зі США – професор Девід Греком та асистент викладача Софія Фаріон, які працюють в нашому університеті викладачами за програмою Fulbright. У Paragraph нещодавно відкрито букросинг, який працює за принципом “візьми-постав”. Студенти мають чудову нагоду безкоштовно обмінюватися книгами.

Студентський простір активно допомагає реалізуватися молодим ІТ-спеціалістам. На базі Paragraph вже відбувся перший студентський ІТ-хакатон, ініціатором якого виступила команда проекту. Учасниками хакатону стали студенти з різних міст України: Івано-Франківська, Львова, Чернівців, Києва. Загалом 50 молодих людей впродовж 33-х годин розробляли програмне забезпечення для використання в освітньому процесі. Далі вони презентували свої ідеї та розробки журі.

За результатами конкурсу переможцем першого студентського ІТ-хакатону стала команда TeamNotFound, до якої ввійшли студенти Прикарпатського національного університету, Чернівецького національного університету та Коломийського політехнічного коледжу Національного університету “Львівська політехніка”. Команда представила на розгляд журі додаток eLibrary. Це – спрощена система електронної бібліотеки, що не потребує додаткового обладнання (зчитувачів штрих-кодів), достатньо телефону і доступу до мережі інтернет.

Друге місце здобув проект команди S5342 Коледжу електронних приладів ІФТУНГ.  За допомогою додатку Student Reality Application  можна розглянути атом чи молекулу близько, покрутити її, а також можна переглянути будь-яку річ в об’ємі. Ідея не нова, але інтерпретована під освітні потреби.

Призером IT-хакатону також стала команда студентів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу та  Львівського національного університету From the side of Newbie . Вони представили проект – Freshman Navigator. Додаток розроблений для навігації всередині будівлі. Для початку це буде карта розміщення вітчизняних закладів вищої освіти. В подальшому автори ідеї планують додати й інші заклади. Також в додатку буде функція, яка допоможе знайти викладача. Додаток може працювати без інтернету. Потрібно лише завантажити карту з обраним закладом освіти.

Команди переможці студентського IT-хакатону були відзначені цінними призами. Усі учасники отримали відповідні сертифікати участі.

Зазначимо, що команда студентського простору Paragraph, до складу якої входять студенти нашого університету, працює на волонтерських засадах. У подальших планах команди, зокрема, відкриття простору Paragraph у повній версії, створення студентського радіо “Paragraph Space Radio”.