Кафедра фінансів об’єднає науковий і педагогічний потенціал регіону

Кафедра фінансів виступить центром об’єднання наукового і педагогічного потенціалів університету та закладів освіти Івано-Франківщини з метою підвищення якості освіти учнівської та студентської молоді, формування інтересу до економічних наук в цілому, фінансів, банківської справи та страхування, зокрема. Таку ініціативу обговорили та підтримали учасники науково-методичного семінару, який відбувся днями в нашому університеті. Учасниками заходу були викладачі та студенти університету, представники органів місцевого самоврядування області, об’єднаних територіальних громад, учні та вчителі-викладачі економічних дисциплін шкіл та коледжів області. Семінар проходив в рамках проекту «Нова українська школа в університетській освіті: підприємливість та фінансова грамотність».

Організатором заходу виступила кафедра фінансів економічного факультету Прикарпатського національного  університету спільно з Івано-Франківським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти, Прикарпатським науково-аналітичним центром, Проектно-освітнім центром «Агенти змін» Прикарпатського національного університету, Регіональним відділенням Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України».

Учасники семінару, передусім, обговорили питання реалізації Концепції Нової української школи та ролі університету у даному процесі.

«Співпраця школи та університету в контексті сучасних подій є ключовою у становленні та успішній самореалізації дитини як особистості, громадянина і фахівця», – зазначила під час зустрічі проректор з науково-педагогічної роботи університету Галина Михайлишин.

Світлана Кропельницька, директор Проектно-освітнього центру «Агенти змін» Прикарпатського університету, доцент кафедри фінансів університету, закликала всі зацікавлені сторони до активної співпраці та наголосила, що нашому регіону для успішного розвитку необхідно залучати учнівський та студентський потенціал через інтегровані підходи у навчанні, які запроваджує кафедра фінансів та Проектно-освітній центр.

У теоретичній частині семінару кандидат економічних наук, викладач кафедри фінансів Тетяна Мигович розповіла про особливості організації навчального та виховного процесів, що здійснюється кафедрою фінансів для студентів спеціальності «Фінанси, банківська справа і страхування». Вона зазначила, що викладачі кафедри фінансів постійно працюють над самоудосконаленням (міжнародні стажування, співпраця із різними підприємствами та установами  області) та урізноманітненням форм занять студентів (доповіді-презентації, тематичні зустрічі ).

Перед учасниками семінару також виступили і майбутні економісти. Зокрема, студенти 4-го курсу Тарас Малишівський та Гречаник Назарій поділилися власним досвідом навчання за кордоном. Третьокурсник Денис Ткачук розповів про історію зародження та перспективи розвитку криптовалют. Студентка 1-го курсу Богдана Вигодованок презентувала своє дослідження щодо розвитку альтернативних джерел енергії в Україні, а четвертьокурсниця Марина Думич охарактеризувала новітні форми фінансування інвестиційних проектів, зокрема краудфандинг.

У практичній частині семінару взяли участь Голова постійної комісії обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування Івано-Франківської обласної ради Василь Мельничук,  топ-менеджер багаторівневого краудінвестингу в компанії «Sky Way Invest Group», директор і співзасновник ТОВ «IST» (Інноваційні інтелектуальні технології») Максим Ісип. Останній ознайомив присутніх з особливостями багаторівневого краудінвестингу в новій економічній еволюції світу. Своєю чергою кандидат економічних наук, викладач кафедри фінансів Тетяна Солоджук запропонувала учасникам розв’язати бізнес-кейс, що стосувався оцінки функціонування корпорації Макдональдс.

Підсумовуючи роботу заходу доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри фінансів економічного факультету нашого університету Ірина Ткачук зазначила: «Україна формує нову власну модель організації освіти, що включає позитивні аспекти вітчизняної та зарубіжної систем. Науково-методичний семінар стане початком співпраці закладів різних рівнів освіти у формуванні освіченого, ініціативного, активного, підприємливого громадянина України».