Наші студенти перемогли на Всеукраїнській олімпіаді з робототехніки

Днями в Одеській національній академії харчових технологій відбувся ІІ-ий етап Всеукраїнської студентської олімпіади з навчальної дисципліни «Робототехніка». Цьогоріч в олімпіаді взяли участь 62 студенти з вищих навчальних закладів України.

Програма ІІ-го етапу олімпіади включала два тури. На першому, теоретичному, турі кожний учасник відповідав на тестові завдання з робототехніки, електроніки, програмування, а також розв’язував задачі з навігації мобільних роботів, розрахунку параметрів систем керування та створення інтелектуальних алгоритмів поведінки робота.

На другому, практичному, турі команди виконували завдання з побудови діючої моделі автономного робота-автомобіля (self-driving car) у масштабі 1:10-1:18, який повинен без втручання людини автоматично знайти правильну траєкторію руху за допомогою сенсорів та відеокамер, що дозволяють розпізнавати дорожню обстановку, перешкоди і знаки та якнайшвидше доїхати до фінішу.

Одне коло траси змагань було завдовжки 70 метрів і містило прямі ділянки, різкі повороти, підйоми та спуски. За словами організаторів це найбільша у Європі траса для роборейсу у закритих приміщеннях. Переможець визначався у змаганні роботів між собою за регламентом Roborace асоціації робототехніки в Україні за принципом звичайних автоперегонів: хто перший подолає встановлену кількість кіл – той і переміг. Цього разу кількість кіл у фіналі становила 10, а кращому роботу знадобилось близько п’яти хвилин для подолання майже кілометрової дистанції, розвиваючи швидкість до десяти метрів на секунду на прямих ділянках. До участі у практичному турі допускалися роботи, що пройшли жорсткі кваліфікаційні випробування, які передбачали стабільне автономне проходження траси, працездатність систем уникнення зіткнень, наявність габаритних вогнів та дотримання інших обов’язкових вимог. У результаті кваліфікаційних випробувань тільки 13 команд були допущені до півфінальних заїздів, де було відібрано 8 фіналістів. Серед фіналістів і команда Прикарпатського національного університету у складі студентів напряму підготовки «Програмна інженерія» Олега Риснюка, Назара Сав’яка та студента спеціальності «Інженерія програмного забезпечення» Сергія Хортюка.

За підсумками Всеукраїнської олімпіади команда студентів Прикарпатського національного університету здобула перемогу. Також учасник команди Прикарпатського національного університету Сергій Хортюк став переможцем за результатами теоретичного та практичного турів і був нагороджений Дипломом I ступеня. Керівник команди – доцент кафедри інформаційних технологій факультету математики та інформатики Микола Козленко, інженер-консультант Мар’ян Федірко.

Призерами олімпіади також стали представники Львова, Одеси, Черкас, Запоріжжя. Переможці та призери були нагороджені спеціальними призами, наданими спонсорами, зокрема, компанією «BIIR».