Цепенда Ігор Євгенович (2012 – по теперішній час)

Цепенда Ігор Євгенович – доктор політичних наук, професор, ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (з 2012 року по теперішній час).

Народився 18 жовтня 1964 року в м. Івано-Франківську. У 1986 році з відзнакою закінчив історичний факультет Івано-Франківського державного педагогічного інституту імені Василя Стефаника. Того ж року розпочав трудову діяльність на посаді вихователя Івано-Франківської школи-інтернату №1. Впродовж 1986-1988 рр. проходив строкову військову службу в Збройних силах. Після закінчення служби в 1988 році продовжив працювати за фахом на посаді вчителя історії ЗОШ №21 м.Івано-Франківська. З 1988 по 1990 роки працював  старшим лаборантом кафедри історії СРСР та УРСР Івано-Франківського педагогічного інституту імені Василя Стефаника.

Впродовж 1990 – 1993 рр. навчався в аспірантурі на кафедрі політичної історії Київського державного педінституту імені М. Горького та на кафедрі історії України Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. У 1993 році захистив кандидатську дисертацію у Київському державному університеті імені Тараса Шевченка на тему «Українська національна освіта в Західній Україні. 1919-1939 рр. (політичний аспект)» (спеціальність 07.00.01 – історія політичних партій та громадських рухів).

Починаючи з 1993 і до 1996 року працював у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника на посадах асистента, доцента кафедри історії України, заступника декана юридичного факультету. У 1996 році перейшов  на дипломатичну роботу, працюючи спочатку другим, а згодом першим секретарем Посольства України в Республіці Польща. Після завершення дипломатичного відрядження у 1999 році за направленням Міністерства закордонних справ України перебував у докторантурі Інституту політичних і етнонаціональних досліджень НАН України. У період навчання в докторантурі учасник Міжнародних наукових семінарів «Україна-Польща: важкі питання» (1999-2002 рр.).

У 2002 році був відкликаний з докторантури МЗС України у зв’язку з направленням у довгострокове дипломатичне відрядження в Республіку Польща, в якій працював до 2006 року на посадах першого секретаря, радника з політичних питань, Тимчасового повіреного в справах України в Республіці Польща. Брав участь у переговорному процесі щодо вшанування місць українсько-польської пам’яті та підготовці декларації «Про примирення» з нагоди вшанування 60-річчя Волинської трагедії.

З вересня 2006 року – проректор з міжнародного співробітництва Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, професор кафедри міжнародних відносин.

У 2009 році захистив дисертацію в Інституті політичних і етнонаціональних досліджень НАН України на здобуття наукового ступеня доктора політичних наук на тему «Українсько-польські етнополітичні відносини 40-50-х років ХХ століття» (спеціальність – 23.00.05 – етнополітологія та етнодержавознавство).

З квітня 2011 року – присвоєно вчене звання професора кафедри міжнародних відносин.

З лютого 2012 року – виконуючий обов’язки ректора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

20 квітня 2012 року конференцією трудового колективу обраний ректором Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

7 травня 2019 року за результатами таємного голосування  (85,58%) переміг на виборах на посаду ректора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. 

Автор понад 70 наукових публікацій з історії українсько-польських відносин ХХ століття та сучасних двосторонніх взаємин України і Польщі. У колі наукових зацікавлень є проблеми українсько-польського протистояння в роки Другої світової війни, депортації українського і польського населення в контексті радянських геополітичних інтересів післявоєнного устрою Європи, а також депортація польських громадян українського походження в рамках операції «Вісла».

Нагороди та відзнаки:

  • Грамота Верховної Ради України «За заслуги перед Українським народом» (2010)
  • Відзнака Міністра закордонних справ Республіки Польща «Bene Merito»
  • Ювілейна медаль з нагоди 150-ліття з дня народження Блаженного священномученика Григорія Хомишина (2017)
  • Медаль Центру Східної Європи імені Кирила і Мефодія Університету Марії Склодовської-Кюрі у Любліні (2017)
  • Почесний доктор (Doctor honoris causa) Жешувського університету (Республіка Польща, 2015)
  • Почесний титул „Заслужений для Вищої державної професійної школи в Гожуві Великопольському” (Академія в Гожуві Великопольському, 2015)
  • Почесний консул Гірничо-металургійної академії імені Станіслава Сташіца у Кракові (2017)
  • Ювілейна медаль 200-ліття Варшавського університету (2018)
  • Медаль Національної академії педагогічних наук України “Григорій Сковорода” (2018)
  • Лауреат нагороди XII Форуму «Європа-Україна» (2019, Жешув, Республіка Польща)
  • Нагрудний знак МОН України “За наукові та освітні досягнення” (2019)
  • Диплом відзнання Міністра освіти і науки РП в подяку за заслуги щодо розширення польсько-українського співробітництва в галузі освіти та науки, а також за внесок у виховання молоді у патріотичному дусі
  • Почесна відзнака “Золота медаль Херсонського державного університету” (2022)

 

Громадська діяльність:

  • Віце-президент Федерації Волейболу України
  • Член Українсько-польського Форуму Партнерства при МЗС України
  • Президент Івано-Франківського обласного відділення Малої академії наук України
  • Дійсний член Української академії політичних наук
  • Член наукової ради міждисциплінарного журналу “Acta Baltico-Slavica” Інституту славістики Польської Академії Наук на 2023-2026 роки
  • Член Ради колективних членів юридичного журналу “Право України”
  • Член Дорадчого комітету проекту SNPA “Підтримка природно-заповідних територій в Україні”
  • Голова ради Спортивної студентської спілки в Івано-Франківської області
  • Керівник Федерація бадмінтону України в Івано-Франківській області
  • За результатами установчого засідання головою відокремленого підрозділу Громадської організації “Спілка ректорів закладів вищої освіти України” в Івано-Франківській області обрано Цепенду Ігоря Євгеновича
  • Член виконкому Всеукраїнської громадської організації «Спортивна студентська спілка України»

Одружений. Має двох синів і доньку.