Іспит на рівень володіння державною мовою

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника запрошує претендентів скласти іспит на рівень володіння державною мовою для отримання відповідного сертифіката Національної комісії зі стандартів державної мови.

Зазначимо, що Національна комісія зі стандартів державної мови та Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника уклали Договір про складання іспиту на рівень володіння державною мовою відповідно до Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», Положення про Національну комісію зі стандартів державної мови та Порядку проведення іспитів на рівень володіння державною мовою, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України та рішенням Національної комісії зі стандартів державної мови. Університет як виконавець Договору взяв на себе зобов’язання надавати послуги з проведення іспиту на рівень володіння державною мовою тим особам, які мають намір офіційно підтвердити свій рівень володіння державною мовою та отримати сертифікат, затверджений Національною комісією зі стандартів державної мови. За Договором ураховано всі вимоги програмного, апаратного, технічного забезпечення екзамену і створено необхідні умови для його успішного проведення.

Місце складання іспиту – Державний вищий навчальний заклад «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», головний корпус університету, Центр інформаційних технологій (3-й поверх), вхід із вул. Шевченка, 57 або з вул. Чорновола, 72.

Відповідальна особа – БРУС Марія Петрівна (+380673408525, телефонувати у вівторок і четвер із 17.00 до 19.00).

ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ

Іспит призначений для громадян, яким потрібно підтвердити рівень володіння державною мовою для виконання службових обов’язків. Успішне складання іспиту дає право претендентові отримати державний сертифікат серії УМД.

Перед складанням іспиту потрібно зареєструватися в Національній комісії зі стандартів державної мови (авторизуватися й оформити заявку), щоб отримати доступ до «Іспитової системи для визначення рівня володіння державною мовою».

Після реєстрації обов’язково слід переглянути сторінку «Інструкція та правила». Підготуватися до іспиту потрібно відповідально: зареєструвавшись, пам’ятати про умови і період його проведення. Напередодні іспиту перевірити зміст і чинність власної заявки в персональному кабінеті.
 
Процедура реєстрації відбувається на сайті Національній комісії зі стандартів державної мови впродовж місяця, на наступний місяць розпочинається з останнього дня поточного місяця. У разі втрати дня і часу іспитування наступну заявку можна буде подати через 4 місяці. З метою відміни іспиту потрібно завчасно скасувати свою реєстрацію. Питання реєстрації, перереєстрації, пов’язані з підготовкою та складанням іспиту, а також із видачею документів вирішує і пояснює тільки Національна комісія зі стандартів державної мови.

Для складання іспиту необхідно прочитати на сайті Національної комісії зі стандартів державної мови в рубриці «Іспит на рівень володіння державною мовою» розділ «Спеціальні умови для складення іспиту», опрацювати в ньому «Програму іспиту на рівень володіння державною мовою особами, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків» і «Зразки завдань іспиту на визначення рівня володіння державною мовою для виконання службових обов’язків». До іспиту враховувати поради пам’ятки «День проведення іспиту».

Національна комісія зі стандартів державної мови встановила дві частини іспиту на визначення рівня володіння державною мовою: «Культура мови, письмо та читання», що містить 29 завдань, максимальна можлива кількість балів – 44 (на виконання завдань цієї частини відведено 20 хв), і «Говоріння», що містить одне завдання, максимальна можлива кількість балів – 19 (на виконання цього завдання відведено 10 хв). Вона надає доступ до виконання завдань під час іспиту і здійснює їхню перевірку, далі за результатами іспитування видає сертифікат відповідного рівня.

У день складання іспиту потрібно мати з собою документ, що посвідчує особу (обов’язково), і документ, що підтверджує отримання курсу вакцинації, у паперовій формі або в мобільному додатку порталу «Дія» (не обов’язково).