Методичний семінар з питань грантової роботи

Методичний семінар з питань грантової роботи відбувся 6 лютого на базі університету. Учасниками заходу були науковці вищих навчальних закладів Івано-Франківська. Під час семінару йшлося про можливості грантової підтримки молодих вчених у рамках Європейських програм та конкурсів Державного фонду фундаментальних досліджень (ДФФД МОНУ).

Проректор з наукової роботи університету, професор Андрій Загороднюк, відкриваючи роботу семінару, підкреслив його актуальність і зазначив,що сьогодні наука потребує нових ідей, нових проектів та досліджень.

Валентина Андрущенко, завідувач відділу організації фундаментальних досліджень у галузі природничих та технічних наук Державного фонду фундаментальних досліджень  розповіла присутнім про конкурс на здобуття щорічних грантів Президента України для підтримки наукових досліджень молодих учених. Вона, зокрема, ознайомила з умовами подання заявок, основними критеріями оформлення, віковими обмеженнями для авторів грантів, тощо. В контексті останнього зазначила, що учасниками конкурсу можуть бути кандидати наук до 30 років, докторанти до 33 років, або доктори наук до 35 років. Валентина Андрущенко, посилаючись на Указ Президента України від 9 квітня 2002 р. № 315 «Про додаткові заходи щодо підтримки молодих учених», також розповіла, що з 2003 року встановлено щорічну максимальну кількість грантів: для кандидатів наук – 50 грантів; докторантів – 20; докторів наук – 7.

Конкурс на президентські гранти підтримує не лише фундаментальні, але й прикладні дослідження, зокрема, за науковими напрямами: математика, інформатика й механіка; фізика й астрономія; хімія; наукові основи перспективних технологій; біологія; наукові дослідження про Землю та проблеми навколишнього середовища; фундаментальні аспекти гуманітарних наук. Гранти можуть бути надані як на проведення запланованих наукових досліджень, так і на тих, що вже проводяться. Заявки на конкурс приймаються один раз на рік і в термін – до 20 лютого. Валентина Андрущенко під час виступу відповіла на запитання слухачів та показала як правильно заповнити документи для участі в конкурсі на гранти Президента України.

Надія Ткачук, керівник національного контактного пункту програми “Горизонт-2020”, своєю чергою розповіла про програму, її структуру, умови участі, бюджет і терміни. Зазначимо, що «Горизонт 2020» – спеціалізована програма Європейського Союзу з досліджень та інновацій в різних галузях. Участь у ній відкриває перед українськими науково-дослідними інститутами можливість діяти на одній платформі з європейськими установами, розробляючи спільні наукові дослідження на однакових правах членів європейського наукового простору. Надія Ткачук під час виступу зупинялася на ключових моментах і особливостях програми, відповідала на запитання присутніх.

Зазначимо, що молоді вчені Прикарпатського національного університету неодноразово ставали переможцями конкурсу на отримання грантів Президента України для здійснення наукових досліджень: 2016 рік – Володимир Коцюбинський, доктор фізико-математичних наук (для здійснення наукового дослідження “Електродні матеріали для суперконденсаторів на основі нанокомпозитів вуглець/сульфіди чи оксиди металів”); 2017 рік – Валентина Якубів, доктор економічних наук (для проведення дослідження “Розробка економіко-правових інструментів державної стимуляційної політики розвитку альтернативних джерел енергії на базі деревообробних та сільськогосподарських підприємств”); Олег Лущак – кандидат біологічних наук (для проведення дослідження “Молекулярні механізми трансгенераційного перепрограмування метаболізму”).