Викладачі та студенти-китаїсти відзначили Свято Весни

В університеті традиційно відзначили Свято Весни за східним календарем. Або як його ще називають Китайський Новий рік. Організаторами заходу виступили старший викладач кафедри загального та германського мовознавства факультету філології Ірина Іллійчук, викладач цієї ж кафедри Дзі Фен Го Сяо та первинна організація НСЖУ Прикарпатського національного університету. Зазначимо, що сьогодні в університеті більше півсотні студентів вивчають китайську мову, знайомляться з культурою та традиціями Піднебесної.

Свято розпочалося з новорічного привітання та побажань китайською мовою від студентів-китаїстів. Викладачі Ірина Іллійчук та Дзі Фен Го Сяо розповіли про традиції відзначення Китайського нового року та провела відеопрезентацію “Свято Весни”. “Китайський Новий рік або свято Весни — це найважливіше традиційне свято в Китаї. Його ще називають “Нієн”. 2018 рік за східним календарем настає 16 лютого і триватиме до 4 лютого 2019 року”, – сказала Дзі Фен Го Сяо. Вона також розповіла про основні звичаї і традиції святкування нового року. Зокрема, напередодні відзначення нового року в кожній оселі на двері, вікна та стіни розклеюють ієрогліф “Фу”, який містить в собі багато значень: щастя, здоров`я, довголіття, достаток і мир. Невід’ємною традицією святкування Китайського Нового року є запуск фейєрверків та запалювання новорічних ліхтариків різної форми і величини. Серед страв святкового столу обов’язково повинна бути приготовлена риба та китайські пельмені.

“Свято Весни триває 15 днів, і всі ці дні китайці ходять в гості до своїх родичів на обіди і вечері, а на 15-й день відзначають свято Ліхтариків. Основною стравою цього свята є кульки з клейкого рису і, зазвичай, з маковою начинкою. Цей день є закінченням новорічних свят і китайці не особливо його люблять. Адже закінчуються новорічні святкування і всі з нетерпінням чекають наступного нового року”, – розповіла Ірина Іллійчук.

Відеопрезентацію продовжила святкова програма: пісні та вірші китайською мовою, цікаві конкурси та майстер-класи з приготування китайських страв. Зокрема, переможцями в конкурсі каліграфії стали ректор університету Ігор Цепенда, викладач кафедри журналістики Соломія Хороб та фахівець відділу міжнародних зв`язків Юлія Горпиняк. Найвправніше справлялася з китайськими паличками викладач кафедри журналістики Наталія Димніч. Переможці конкурсів отримали новорічні сувеніри від організаторів. Під час свята усі присутні мали чудову нагоду насолодитися концертною програмою та скуштувати качку по-пекінськи.

Свято Весни запам`яталося всім. А особливо викладачу кафедри журналістики Соломії Хороб. Голова обласної спілки журналістів Лілія Боднарчук і секретар НСЖУ, відповідальний секретар обласного журналістського осередку Вікторія Плахта вручили їй квиток члена Національної спілки журналістів України та побажали професійних успіхів.