В університеті відкрилася виставка НАТО

Виставки НАТО «Формула безпеки Україна-НАТО» відкрилася 5 квітня у вестибюлі центрального корпусу університету. Пересувну виставку представив Центр інформації та документації НАТО разом з Українським кризовим медіа центром і Міністерством інформаційної політики. Вона присвячена 20-річчю підписання Хартії про особливе партнерство між Україною та Організацією Північно-Атлантичного договору. Виставка охоплює усі питання співробітництва України і НАТО в різних сферах.

У церемонії відкриття брали участь т.в.о.ректора університету Галина Михайлишин, директор Центру інформації та документації НАТО Барбора Маронкова, керівник проектів Центру інформації та документації НАТО Світлана Ротаєнко, головний спеціаліст сектору стратегічних комунікацій Міністерства інформаційної політики України Олександр Макобрій, директор Наукового інформаційно-аналітичного Центру НАТО в Прикарпатському національному університеті Олег Білоус, представники обласної та міської влади, викладачі, студенти та працівники університету.

Барбора Маронкова під час урочистостей зазначила, що в Україні, як і в інших країнах є поширені багато міфів про НАТО. Тож, за допомогою виставки організатори мають на меті показати чим насправді займається Північноатланти́чний алья́нс.

“Ідея створення цієї виставки зародилася під час святкування двадцятої річниці співпраці між Україною і НАТО. Ми вирішили зробити мобільну виставку, щоб об’їхати всі області. Адже в Україні панують багато негативних міфів про нашу організацію, які виходять з радянського минулого і російської пропаганди. Ця виставка – освітній та інформаційний проект, який розповідає не лише про НАТО, а і про ширший контекст світової безпеки. Для мене є важливим занурити глядача в історію, показати сучасність, допомогти задуматися про безпеку України та світу в майбутньому” , – розповіла директор Центру інформації та документації НАТО.

Серед найпоширеніших міфів, за словами Барбори Маронкової, це міф про те, що США мають вирішальний голос в НАТО і саме вони визначають чим організація буде займатися. “Звісно це неправда. Всі рішення приймаються тільки разом. І, якщо хоча б одна країна проголосує проти, то рішення не буде прийняте. Навіть з нашої назви Ви можете зрозуміти, що всі країни є союзниками”, – пояснила Барбора Маронкова.

Директор Наукового інформаційно-аналітичного Центру НАТО нашого університету Олег Білоус під час відкриття виставки наголосив, що в контексті сучасної політичної ситуації на сході України дуже важливим є донесення правдивої інформації до людей, а особливо до молоді.

“Україна задекларувала своє бажання вступу в НАТО. Ця виставка представлена, щоб показати, як всі ці роки ми співпрацювали з цією організацією. Наше суспільство живе міфами, що це військова блок де тільки їздять танки і літають літаки. Проте, насправді це – потужна і серйозна цивільно-військова структура, яка передбачає гарантування соціальної, психологічної, економічної, політичної, екологічної, військової безпеки “, – зазначив він.

Директор Центру інформації та документації НАТО Барбора Маронкова провела для присутніх екскурсію виставкою та зауважила,що експозиція буде працювати в університеті до 17 квітня. Усі охочі зможуть ознайомитися з нею. Далі пересувна виставка буде представлена в м.Чернівці.

Після завершення урочистого відкриття в університеті відбулася дискусія для представників громадськості, державних службовців, студентства та всіх зацікавлених осіб на тему: “Інформаційні загрози: як уникнути маніпулювання та розпізнати пропаганду». Спікери заходу – директор Центру інформації та документації НАТО Барбора Маронкова і головний спеціаліст сектору стратегічних комунікацій Міністерства інформаційної політики України Олександр Макобрій – висловили свої думки з приводу інформаційних загроз у світі та відповіли на запитання учасників дискусії.