Офіційний Рік Обсерваторії відкрито!

12  квітня у Варшавському університеті відбулося офіційне відкриття ювілейного року Обсерваторії. В урочистостях взяли участь ректори Варшавського та Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Марчин Палис та Ігор Цепенда, директор Студій Східної Європи Варшавського університету Ян Маліцький, польські високопосадовці, представники дипломатичного корпусу, професори Варшавського університету та його Астрономічної Обсерваторії, експерти, координатори напрямків наукових досліджень Міжнародного наукового центру «Обсерваторія».

Відкрив засідання Директор Студій Східної Європи Варшавського університету Ян Маліцький, який  зачитав лист з привітанням від Маршала Сейму Республіки Польща Марека Кухцінського. З вітальним словом виступили ректори Варшавського та Прикарпатського університетів Марчин Палис та Ігор Цепенда. Обидва підкреслили значення спільної роботи над відбудовою не тільки для розвитку партнерських взаємин університетів та наукових здобутків, а й для поліпшення взаєморозуміння двох країн на політичному рівні.

Після показу фільму про Обсерваторію відбулася історична панель, під час якої глава Карпатського товариства Лешек Римарович та заступник директора Астрономічної Обсерваторії Варшавського Університету Томаш Булік розповіли нові цікаві факти з історії Обсерваторії на горі Піп Іван та показали унікальні документи з музею Варшавського університету та приватних польських колекцій щодо історії будівництва, яке завершилося у Карпатах 80 років тому. З матеріалами їх презентацій можна буде ознайомитися на сайті БІЛИЙ СЛОН Міжнародного наукового центру «Обсерваторія».

Під час урочистостей ректору Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника було вручено медаль 200-річчя Варшавського університету. Крім того, обидва ректори отримали календарі під номером один, видані до ювілею Обсерваторії.