Проекти викладачів та студентів університету стали переможцями міського конкурсу стартапів

Засідання комісії з визначення переможців міського конкурсу стартапів відбулося днями в Івано-Франківську. Серед 15-ти проектів, які пройшли попередній відбір, переможцями стали 2 проекти, представлені викладачами та студентами Прикарпатського національного університету. А саме: «Жуйка на основі карамелізованого меду, воску та прополісу для профілактики та лікування пародонтиту і пародонтозу та інших стоматоологічних захворювань» (автори – професор кафедри хімії Сергій Курта, студентка факультету природничих наук Марта Цап) та «Впровадження технологій мобільного навчання та доповненої реальності під час вивчення хімії в закладах середньої освіти» ( автор – доцент кафедри хімії середовища та хімічної освіти Лілія Мідак). Для реалізації кожного із проектів із міського бюджету буде надано фінансування відповідно в сумі 100 000 та 50 000 грн.

Організатори міського конкурсу стартапів зазначають, що головною метою його проведення є поглиблення співпраці органів місцевого самоврядування з науковцями, молодими підприємцями, винахідниками та створення фонду підтримки перспективних проектів.

Довідково про проекти.

– «Жуйка на основі карамелізованого меду, воску та прополісу для профілактики та лікування пародонтиту і пародонтозу та інших стоматоологічних захворювань». За основу “жуйки” взяли карамелізований мед, учасники проекту дослідили хімічний склад та перетворення продукту і прийшли до висновку, що при карамелізації меду підвищується його біологічна активність. Продукт готовий до серійного виробництва.

– “Впровадження технологій мобільного навчання та доповненої реальності для вивчення хімії в закладах середньої освіти”. Відповідна програма дозволить школяреві бачити  молекули, реакції та хімічні процеси у 3D-форматі. Усі ці дослідження будуть відтворені в лабораторії Прикарпатського національного університету, зняті на відео та  доступні для учнів. Діти зможуть вивчати матеріали, правила безпеки тощо. Для використання програми потрібно буде мати смартфон на системі Андроїд та завантажити мобільний додаток. Схожі програми можна буде використовувати і в інших природничих науках.