Професор університету Микола Лесюк презентував свою книгу “Мова чи язик?”

Професор університету, завідувач кафедри слов`янських мов Микола Лесюк презентував 3 травня свою книгу  “Мова чи язик?”. На зустріч з автором видання, яка відбулася в Науковій бібліотеці університету, прийшли викладачі, студенти, представники обласної організації Національної спілки журналістів України.

“Цінність цієї книжки в тому, що вона має практичне значення. Безліч прикладів та випадків мовних помилок, які ми зустрічаємо у повсякденному житті зафіксовано в цій книжці. Авторська праця написана доступно,емоційно та переконливо з точки зору граматики та культури української мови”, –  розпочав зустріч модератор, завідувач кафедри української літератури, професор Степан Хороб.

Книга починається з розділу «Диво наше калинове», де зібрані вислови світових і українських діячів культури, які високо ставлять нашу мову за її евфонічність і музикальність.

«Українська мова дзвінка, дзвінкотюча, як писав Павло Тичина. Вона має дуже багато засобів, завдяки яким стає милозвучною. Я дав цей розділ на початок книги, щоб люди побачили, що є чим гордитися і шанувати”, – розповів автор видання Микола Лесюк. Науковець також зазначив, що у праці «Мова чи язик?» розглянуто найпоширеніші помилки, які трапляються в українському усному та писемному мовленні. У більшості випадків вони зумовлені впливом російської мови, яка  заполонила, зокрема, українські телеканали та радіостанції FM.

«Мова чи язик?» – це цикл етюдів про українську мову. Запропоновані в книзі роздуми про нашу мову, про найбільш вразливі її місця щодо впливу на неї чужої мови були апробовані й озвучені упродовж 2015-2017 років на Івано-Франківському обласному радіо, а також на обласному радіо-FM «Карпати» й отримали чимало схвальних відгуків, а ще більше запитань. Тому в автора виникла ідея зібрати рекомендації щодо вибору правильної мовної форми і видати їх окремою книжкою, яка була б доступна найширшим колам небайдужих читачів.

Микола Лесюк зазначив, що книгою можуть послуговуватися не стільки студенти, а й учні, викладачі, вчителі, журналісти, та пересічні громадяни, які дбають про свій культурний розвиток.

Голова обласної організації Національної спілки письменників України Євген Баран у своєму вітальному слові привітав автора книги Миколу Лесюка з черговим творчим доробком та наголосив на актуальності видання. “Робота, яка зроблена вона неоціненна і сьогодні потрібна, як насущний хліб, ” – наголосив він.

Присутні на зустрічі мали можливість придбати видання «Мова чи язик?» з автографом Миколи Лесюка.