Університет провів “Науковий фестиваль”

“Науковий фестиваль” вже третій рік поспіль провів для івано-франківців та гостей міста Прикарпатський національний університет. Свято відбулося 13 травня, напередодні відзначення Дня університету та Дня науки, в Міському парку культури та відпочинку ім.Т.Шевченка. Організували та провели дійство в науково-популярній формі студенти,аспіранти та викладачі університету.

У рамках програми фестивалю відбулися презентації Інститутів та факультетів університету, під час яких учасники свята мали чудову нагоду побачити демонстраційно-наукові експерименти та досліди, а саме:  з фізики та інформаційних технологій, хімії, біології та біохімії, зоомагнічні та ботанічні дослідження, а також робото-технічні моделі. Цікаві презентації, майстер-класи, спортивні змагання, свято танцю та імпровізація програми “Світське життя”, – все це також яскраво доповнювало святкову атмосферу наукового дійства.

« Ми хочемо показати науку фізику зі сторони цікавості, тобто, що можна було пересвідчитись, що фізика – це не тільки задачі, формули, а це і цікаві досліди, про які потрібно знати і вони можуть які знадобитися в житті”, – розповів Роман, студент фізико-технічного факультету.

Цікавий “квітковий” експеримент  – як звичайна біла квітка може перетворитися на кольорову – продемонстрували біологи. “Потрібно розділити стебло квітки на певну кількість частин та помістити у баночки з різними кольорами. Після  чого біла квітка зафарбовується у конкретний колір», – продемонстрував доцент кафедри біології та екології Андрій Заморока.

Свої наукові доробки продемонстрували економісти та юристи. Останні також представили “Юридичну клініку” та надавали відвідувачам заходу відповідні юридичні консультації. Освітньо-благодійний проект «Янголи поруч» та проект соціальної мультиплікації представили на святі майбутні філософи.

Книжкову виставку наукових досягнень викладачів презентував факультет історії, політології та міжнародних відносин. Також гості свята мали чудову нагоду побачити колекцію старовинних монет, грошових знаків та марок різних історичних періодів нашої держави. З неабиякою цікавістю спостерігали відвідувачі історичної локації і за костюмованим дійством. Майбутні історики виступили в ролі представників різних бойових мистецтв народів світу,зокрема: козаків,середньовічних воїнів рицаря, японських ніндзів, а також воїнів української повстанської армії.

На науковому фестивалі працювало туристичне містечко. Фахівці факультету туризму провели різноманітні конкурси зі знання пам`ятних місць Прикарпаття, продемонстрували майстер-класи зі складання полотняних серветок для організації різних видів обслуговування бенкетів, приготування коктейлів. Відвідувачі туристичного містечка також мали нагоду стати гостями імпровізованої програми “Світське життя” та поділитися своїми рецептами життєвого успіху.

Креативно і творчо працювали студенти факультету філології. Виступаючи у ролі різних художніх персонажів вони провели для гостей свята вікторину у форматі “питання-відповідь” та вручили солодкі призи переможцям. Відзначили найкращих і під час наукового квесту, який провела кафедра управління та бізнес адміністрування. За  правильну відповідь кожен із учасників отримав солодкий пряник чи сувенір з логотипом кафедри.

Свою програму “Танці народів світу” представили на фестивалі студенти факультету іноземних мов. Вони виконали  стародавні танці різних країн, а саме Німеччини, Англії, Китаю, Франції, Ірландії та Шотландії. Як зізналися учасники програми, усі танці вони вивчали самостійно.

Цікаві майстер-класи з різьби по дереву, іконопису, графіки та скульптури підготували та провели для учасників свята викладачі та студенти Навчально-наукового інституту мистецтв. Відвідувачі мистецької локації мали чудову нагоду виготовити власними руками тематичну листівку – “З Днем матері”.

Різноманітну програму свята підготував педагогічний факультет. Для наймолодших гостей фестивалю студенти влаштували рухливі костюмовані ігри та естафети. Також майбутні педагоги провели майстер-класи з виготовлення аплікації, паперових виробів та малювання.

Не обійшлося на святі і без спорту. Відбулися майстер-клас та змагання з настільного тенісу, гирьового спорту та дартсу. Переможці отримали смачні призи. Звичайно ж , найактивнішими учасниками спортивних конкурсів були наймолодші івано-франківці.

Впродовж дійства активно працювали майбутні журналісти. Вони провели майстер-клас з фотозйомки, відеозапису та анкетування. Також гості свята мали можливість поділитися своїми враженнями та висловити побажання з нагоди Дня Університету в інтерв’ю студентам-журналістам під час акції “відкритий мікрофон”.

Науковий фестиваль супроводжувався концертною програмою “Весна у Прикарпатському університеті”, яку підготував  Навчально-науковий Інститут мистецтв. Режисером-поставником програми виступила заступник директора Інституту Лідія Мулик-Коцовська. У концерті взяли участь студенти спеціалізації “естрадний спів” кафедри виконавського мистецтва( класи –  професора Володимира Піруса, доцента Зоряни Рось та викладача Уляни Конвалюк).  У виконанні майбутніх естрадних виконавців прозвучали пісні українських та зарубіжних композиторів.