Університет відзначив своє 78-річчя

Сьогодні в день народження  відомого українського письменника, громадського діяча і політика Василя Стефаника, ім’я якого носить Прикарпатський національний університет, відбулася урочиста духовна Академія. У святкових заходах взяли участь ректор Ігор Цепенда, представники Вченої ради,  викладачі, студенти та працівники.

«За ці 78 років наш Університет став потужним науковим і освітнім центром не тільки Прикарпаття, а й всієї України. Впродовж цих років ми формували не тільки соціально-економічний розвиток нашого краю, і Івано-Франківська, зокрема, а найважливіше – плекали духовність і примножували її. Саме це є  головною місією класичних університетів, в десятку найкращих з яких в Україні входить і наш заклад вищої освіти. Ми пишаємося нашими студентами, котрі доводять, що немає значення в якому місті ти навчаєшся, а  має значення в якому університеті ти здобуваєш знання. Наші студенти неодноразово доводили, що вони є  кращими в країні у робототехніці, в знаннях історії, мови і багатьох інших напрямках. І все це завдяки тому, що ми маємо потужних викладачів,  які впродовж усього свого часу віддають знання своїм учням, і, саме в цьому  запорука успіху нашого Прикарпатського національного університету», –  зазначив у вітальному слові ректор Ігор Цепенда.

Він також нагадав про вагомий внесок колективу університету у нещодавню перемогу Івано-Франківська в щорічній престижній премії Приз Європи. Адже почесну нагороду за активне просування європейський ідей рідне місто отримало і завдяки тісній співпраці івано-франківських та європейських університетів. «Кожен з Вас знає, що нині з Прикарпатським національним університетом співпрацюють близько сорока університетів Європейського Союзу. Крім цього, добрі партнерські зв’язки ми маємо з закладами вищої освіти США, Туреччини, Китаю», –  наголосив ректор.

Молитву за Університет до Пресвятої Богородиці провів отець Святослав Кияк, доктор філософських наук, доктор богослов`я, професор кафедри філософії, соціології та релігієзнавства. Після цього учасники урочистої духовної Академії хвилиною мовчання вшанували пам`ять ректорів, проректорів (які в різні часи очолювали навчальний заклад), викладачів, працівників та студентів університету, котрі відійшли у вічність. У виконанні Народного артиста України, професора університету Володимира Піруса прозвучала молитва “Отче наш”. А студенти поклали квіти до пам`ятника патрону університету Василю Стефанику та Герою Небесної Сотні Роману Гурику.

Під час свята ректор Ігор Цепенда також вручив відомчі Почесні грамоти кращим викладачам та працівникам. Завершилася Академія духовним гімном України “Боже великий, єдиний”. Організатором заходу виступив  студентський центр культури та дозвілля університету.

Святкову програму відзначення Дня університету продовжили літературний «Стефаник джаз» та студентська святкова програма «Зірковий час Прикарпатського університету».