Вшановано пам`ять першого директора нашої Альма-матер

18 травня в Івано-Франківську відкрили анотаційну  дошку директору Станіславського учительського інституту Федору Івановичу Плотницькому. В 1940 році він став керівником  першої освітньої інституції для підготовки вчителів української школи Прикарпаття. Згодом навчальний заклад перетворився на педагогічний інститут, на базі якого було створено Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника.

Участь в урочистих заходах взяли ректор університету Ігор Цепенда, заступник міського голови Івано-Франківська Богдан Білик, викладачі та студенти нашого університету, мешканці міста.

«Ця подія важлива для Прикарпаття, для нашого університету. Саме Станіславський учительський інститут розпочав важливий етап підготовки вчителів. Федір Іванович  також створив основу доброго тандему між вчителем та учнем, викладачем та студентом, яка є сьогодні традицією Прикарпатського національного  університету», – сказав ректор університету Ігор Цепенда під час урочистостей.

Своєю  чергою заступник міського голови Івано-Франківська Богдан Білик  зазначив: «Станіславський учительський інститут свого часу був доброю кузнею кваліфікованих педагогічних кадрів . Сьогодні, створений на його базі Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, відомий своїми досягненнями, здобутками та високопрофесійними спеціалістами не тільки в Україні, а й за кордоном. Університет активно працює в європейському освітньому просторі. Завдяки, зокрема, Прикарпатському національному університетові  наш Івано-Франківськ цього року визнаний кращим європейським містом і отримав відзнаку Парламентської Асамблеї Ради Європи – Приз Європи 2018».

Зі словами вдячності та поваги про педагога і його сім`ю виступили мешканці будинку – професор  Прикарпатського національного університету Вікторія Ларіонова, заступник директора ЗCШ I-III ступенів №11 та ініціатор заходу Марія Починок.

Зазначимо, що відкриття анотаційної дошки Федору Плотницькому  відбулося в рамках програми «Івано-Франківськ – місто Героїв». Це вже 99-та пам’ятна дошка в місті.

 

Довідково

Плотницький Федір Іванович (1898 – 1944). Народився в 1898 році в  с. Ширмівка Житомирської області,викладач педагогіки, директор Станіславського учительського інституту (1940-1941 рр.). У 1934 році закінчив Київську школу соціального виховання та історичний факультет Уманського педінституту. Впродовж 1936-1939 років недовго вчителював, працював завідувачем Христинівським райвно Черкаської області. 1936-1939 рр. – працював директором Фастівської СШ № 3 Київської області. 1940-1941 рр. – директор Станіславського учительського інституту. Під час евакуації був поранений і змушений залишитись на окупованій території. Заарештований гестапо, загинув у його катівнях в Умані в лютому 1944 року.