Науковці університету взяли участь в міжнародній зустрічі в рамках проекту «Хорватські воїни – Україна»

 

Науковці нашого університету взяли участь в міжнародній зустрічі в рамках проекту «Хорватські воїни – Україна», яка відбулася нещодавно в обласній державній адміністрації. В ній зокрема, взяли участь заступник голови ОДА Богдан Кобилянський, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Хорватія в Україні Томіслав Відошевіч, декан факультету історії, політології і міжнародних відносин, професор Микола Кугутяк, викладачі факультету –  професори Василь Марчук, Олег Жерноклеєв та Петро Сіреджук, Ігор Кочкін. Також були присутніми ветерани спецпідрозділів хорватської та української поліції, науковці з Загребського університету. Варто зазначити, що такі міжнародні зустрічі в рамках проекту проходять на території Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької та Львівської областей з ініціативи хорватських ветеранів спецпідрозділів хорватської поліції. Метою подорожі, як зазначають організатори, є вшанування хорватських воїнів, котрі загинули під час Першої світової війни на території України.

Під час зустрічі Богдан Кобилянський привітав учасників подорожі на івано-франківській землі, висловив думку, що ця акція стане ще одним кроком у поглибленню дружби та співпраці між українським та хорватським народами.  Своєю чергою професор нашого університету Микола Кугутяк звернув увагу присутніх на важливості дослідження військових конфліктів, на історичний досвід вивчення даної проблеми. Разом з тим, підняв питання спільного вивчення археологічних старожитностей Українських Карпат. Варто зазначити, що цьогоріч у м. Загребі вийшла у світ хорватською мовою монографія професора Миколи Кугутяка «Кам’яні святилища Українських Карпат». Загальний обсяг монографії становить 174 сторінки. Книга містить два розділи, які присвячені сакральній спадщині Гуцульщини і святилищу в Бубнищі. Видання містить ілюстративні додатки із зображенням сакральних пам’яток Українських Карпат. Упорядниками і перекладачами праці є завідувач кафедри української мови та літератури філософського факультету Загребського університету (Хорватія) професор Тетяна Фудерер і професор цієї ж кафедри Євген Пащенко.

У ході розмови науковці Загребського університету відзначили високий рівень наукових досліджень викладачів нашого університету. У рамках програми зустрічі учасники заходів відвідали с. Глибівку Богородчанського району, де на місцевому цвинтарі поховані вояки Першої світової війни.