Майбутня філолог Марта Мадій стала призером міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка

Нагородження переможців фінального етапу VІІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка відбулося нещодавно в Національному музеї Тараса Шевченка в Києві.  відрадно зазначити, що призером конкурсу стала студентка філологічного факультету нашого університету Марта Мадій. За результатами змагань заключного етапу вона посіла II місце та відзначена дипломом II ступеня. Загалом цьогоріч у VIII Міжнародному мовно-літературному конкурсі учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка взяли участь 772 шанувальники творчості Кобзаря. З них 386 учасників визнано переможцями: дипломи І ступеня вибороли 59 учасників, ІІ ступеня – 128, ІІІ ступеня – 199.

Довідково

Проведення Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка започатковано у 2011 році Указом Президента України від 30 вересня 2010 року № 928 з нагоди відзначення 200-річчя від дня народження Великого Кобзаря.

Це творче змагання є одним з найкращих стимулів для учнівської та студентської молоді глибоко вивчати українську мову й літературу. Про його престижність та популярність свідчать такі цифри: щорічно  участь  у змаганні беруть понад 1 мільйон учнів 5-11 класів закладів загальної середньої освіти, ліцеїсти військових ліцеїв, учні професійно-технічних училищ, студенти закладів вищої освіти І-ІV рівня акредитації усіх форм власності та курсанти вищих військових навчальних закладів Збройних Сил України. Загалом за роки проведення кількість учасників змагання вже перевищила 8 мільйонів. До нього також активно долучаються учні та студенти з числа українців, які проживають за кордоном. Мовно-літературні змагання щорічно відбуваються у Канаді, Молдові, Італії, Іспанії, Індії, Бельгії, Ірані, Словаччині, Білорус, Польщі, Йорданії,Туреччині.

Конкурс сприяє виявленню майбутньої плеяди митців художнього слова, дає можливість молодому поколінню ще раз звернутися до поетичного спадку Великого Кобзаря, отримати безцінний урок моральності та духовного зміцнення,  продемонструвати високий рівень своєї творчості, а також сприяє розвитку інших мов в Україні.