Ректор університету та студенти взяли участь в 28-му Економічному форумі в Криниці (Республіка Польща)

4-6 вересня у Криниці (Республіка Польща) відбувся XXVIII Економічний форум (який ще називають «Центральноєвропейським Давосом»). На три дні у Криницю приїздять провідні політики та представники бізнесу з усього світу. Традиційно у його роботі взяли участь ректор університету Ігор Цепенда, перший заступник голови Наглядової ради університету Ігор Олійник, партнер університету з відновлення Міжнародного наукового центру «Обсерваторія», начальник Управління ДСНС у області Володимир Чернецький, студенти університету.

У перший ж день відбулася панельна дискусія членів українсько-польського форуму партнерства при МЗС України і Польщі, присвячена проблемам і перспективам двосторонніх відносин, в якій взяв участь ректор Ігор Цепенда. Крім цього, він був учасником ще у двох панелях – «Стежками мудреців – «Колегіум Карпатікум», яка відбулася в рамках низки панелей циклу «Європа Карпат», що проходить на 28-му Економічному форумі в Криниці під патронатом і за особистої участі Маршалка Сейму Республіки Польща Марека Кухцінського та «Освіта. 4.0. – нові можливості для молодого покоління». У ході зустрічей ректор мав добру нагоду ознайомити аудиторію з реалізацією нашим університетом, зокрема, програми Еразмус + К2 «Розвиток потенціалу вищої освіти».

Під час Форуму ректор університету Ігор Цепенда підписав з головою Програмної ради Економічного форуму в Криниці Зигмунтом Бердиховським додаток до Угоди про стипендіальний фонд для студентів Прикарпатського національного університету, який передбачає щорічну нагороду за кращу магістерську роботу у розмірі 1000 доларів.

Варто зазначити, що цьогоріч 10 найкращих наших студентів у рамках цієї Угоди отримали стипендію у розмірі 1000 доларів і у ці дні вони також взяли участь у роботі Форуму, а саме – в якості волонтерів.

На панелі членів українсько-польського форуму партнерства при МЗС України і Польщі, зокрема, його співголів Віталія Портникова та Яна Маліцького, присвяченій проблемам і перспективам двосторонніх відносин, відбулася досить гостра дискусія щодо впливу історичних подій на сучасні взаємини між країнами та народами.

«Ми не можемо ввести табу для політиків на оцінку тих чи інших історичних подій, але те, що нас ввязали в непотрібний діалог і ввязали в нього суспільство – це є дійсно груба помилка. В теорії помилок є помилка, груба помилка і систематична помилка. Так от, ми вже входимо в систематичну помилку в оцінці історичних подій українсько-польських відносин. Кожна зі сторін має достатню кількість аргументацій приготування проекту закону про той чи інший злочин і виведення його в зовсім іншу площину. Зараз ми починаємо ще й другий етап – коли проти істориків, які починають вести наукові дискусії, розпочинаються мало не кримінальні справи. Це дуже погані сигнали і на це треба зараз звертати увагу», – наголосив у своєму виступі ректор Прикарпатського університету, член українсько-польського форуму при МЗС України Ігор Цепенда.

Він також підкреслив необхідність постійно підтримувати діалог на різних напрямках, тому, що без нього не вдасться виробити спільну стратегію. «Ми сусідні держави. Держави, які дійсно потребують вироблення спільної позиції в багатьох питаннях – і політичних, і економічних, і культурних. Те, що було зроблено десятками років в українсько-польських відносинах, по-перше, ми не можемо змарнувати, а, по-друге, ми повинні надати вже зробленому новий імпульс, нове дихання для реалізації тих величезних завдань, які стоять сьогодні перед нами. Тому від цього, будемо відверті, залежить незалежність наших держав», – заявив Ігор Цепенда.

Не менш цікавою та плідною була й інша розмова на панелі під назвою «Стежками мудреців – «Колегіум Карпатікум».

«Переконаний в тому, що розпочата нами співпраця з університетами Карпатського регіону знайде віддзеркалення і широку підтримку й багатьох інших університетів. Навіть порівняльний аналіз Альпійського простору з Карпатським простором – це та площина, на яку очікують дослідники університетів Західної Європи де є Альпи. Першими дослідниками є викладачі, які налагоджують в університетах наукові контакти, особисті контакти. На основі цього починають формуватися цілі наукові напрямки, які будуть цікаві для наших університетів і для суспільства. Ми є на добрій дорозі», – підкреслив ректор Ігор Цепенда значення проекту «Колегіум Карпатікум».

Під час свого виступу ректор також повідомив, що напередодні, під час розмови з паном Маршалком Сейму Мареком Кухцінським постала добра ідея провести конференцію «Європа Карпат» в наступному році на Буковелі.

Традиційно під час цих зимових конференцій відбувається кубок Маршалка Сейму Республіки Польща для учасників цієї конференції. Тож, також виникла ще одна ідея, щоб такий кубок провести для студентів університетів «Колегіуму Карпатікуму». «Це надзвичайно важливий аргумент, тому, що поряд з навчальним, науковим процесами ми знову ж таки повертаємося до того, що ми все робимо для нашої молоді, для студентства, для того, щоб вони йшли на декілька кроків вперед від нас. Щоб вони були об’єднані спільною ідеєю, а спільна ідея, яка сьогодні об’єднує наші університети – це наші Карпати», – зауважив Ігор Цепенда.

Ще однією важливою подією форуму стала панель  «Освіта. 4.0. – нові можливості для молодого покоління», у якій взяла участь Міністр освіти Республіки Польща Анна Залєвська. Під час цієї дискусії ректор Ігор Цепенда мав добру нагоду ознайомити аудиторію з реалізацією Прикарпатським університетом програми Еразмус + К2 «Розвиток потенціалу вищої освіти».