В Обсерваторії працюватиме Карпатський екологічний центр

22 вересня на горі Піп Іван за участі заступника Міністра освіти та науки України Максима Стріхи, заступника Міністра екології та природних ресурсів України Василя Полуйка, ректора Прикарпатського університету Ігоря Цепенди та директора Карпатського національного природного парку Володимира Слободяна було підписано чотиристоронній Меморандум про створення на базі Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» Карпатського екологічного центру.

Головним завданням екологічного центру стане збереження та стале використання біологічного і ландшафтного різноманіття, природної та культурної спадщини Чорногірського масиву. Загальна екологічна безпека Карпатського регіону підтримуватиметься відповідно до норм національного і міжнародного законодавства.

Нагадаємо декілька основних екологічних проблем Карпатського регіону. Це насамперед порушення екологічної рівноваги внаслідок впливу на екосистему шкідливих підприємств. Крім того, викликає занепокоєння хімічне та біологічне забруднення поверхневих водойм басейнів великих водних артерій. Ще одна проблема -забруднення довкілля промисловими та побутовими відходами, а також недостатньо застосовані зусилля щодо їх переробки та утилізації. Хвилює екологів й розвиток небезпечних процесів внаслідок шкідливої дії повеней, паводків, селів, зсувів. Серед проблем, що потребують вирішення також деградація унікальних природних екосистем, втрата біологічного різноманіття.