Найбільшим попитом у громад краю користуються майбутні спеціалісти з питань земельно-правового характеру, проектного менеджменту, аналітики у сфері фінансових надходжень та управління галузями

3 жовтня в Івано-Франківську відбувся тематичний ярмарок професій «Синергія громад та освіти». Його мета – допомогти об’єднаним територіальним громадам (ОТГ) вирішити кадрові питання. Ініціатором та організатором такого заходу виступило Івано-Франківське регіональне відділення Асоціації міст України. Активну участь у ярмарку професій взяв Прикарпатський університет, який є партнером організаторів.  У рамках програми з презентацією діяльності університету, зокрема, щодо співпраці з ОТГ, виступив ректор Ігор Цепенда. Він також підписав декілька Угод про співпрацю між університетом та ОТГ краю.

«Прикарпатскький університет працює в напрямку реалізації концепції, притаманній європейським університетам – займатися не лише освітою та навчанням, але й допомагати розвиватися регіонам, в яких ми живемо. Тож ми об`єднали свої зусилля з місцевими територіальними громадами в питанні забезпечення останніх високопрофесійним кадровим потенціалом з числа наших випускників. Наступним етапом ми хочемо створювати грантові групи між ОТГ і університетом для того, щоб успішними проектами продемонструвати людям, як кошти Європейського Союзу можна вигідно використовувати для розвитку наших населених пунктів», – розповів ректор.

«В умовах децентралізації, коли в громадах створюють нові робочі місця, дуже важливо залучати молодих, креативних людей з новим баченням розвитку територій задля того, аби вони ефективно працювали, щоб змінити країну», – зазначив під час відкриття заходу виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України (АМУ) Юрій Стефанчук. За його словами, ОТГ готові співпрацювати з навчальними закладами, які готують відповідних фахівців.

З метою вивчення кадрових потреб, розробки практичних рекомендацій, спрямованих на узгодження професійних потреб громад Прикарпаття та освітніх пропозицій регіональних навчальних установ регіональне відділення АМУ  разом з двома центрами Прикарпатського національного університету –  навчально-науковим Центром соціологічних досліджень Прикарпатського регіону та проектно-освітнім Центром «Агенти змін» у співпраці з ГО «Соціоцентр» провели соціологічне опитування. Ним було охоплено керівників та працівників 14 ОТГ області. Тож, більше половини опитаних респондентів (51,9 %) зазначили, що стикалися із потребою вирішення завдань, на розв’язання яких не вистачало кадрового потенціалу.

«Нам важливо розуміти, на розвитку яких саме спеціальностей та напрямів підготовки регіональні заклади освіти мають зосередити свою увагу найперше», – зазначила  директор Центру соціологічних досліджень Прикарпатського регіону Прикарпатського університету Ольга Максимович. Переважно, це питання земельно-правового характеру, проектного менеджменту, аналітики у сфері фінансових надходжень, управління галузями.

Проблема робітничих професій є актуальною для всіх типів громад. З-поміж галузей знань найбільше громади зацікавлені у студентах інженерних спеціальностей (0,9 бала в шкалі оцінок від 0 до 1); також громади зацікавлені у співпраці у форматі практичного навчання із медиками (0,6), правниками (0,5), спеціалістами у сфері міжнародних відносин (0,5) та низкою інших спеціальностей.

Під час проведення заходу відбулося укладання Угод про співпрацю між університетами та ОТГ краю. Зокрема, ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда підписав відповідний документ з керівниками Витвицької сільської ОТГ Долинського району, Печеніжинської селищної ОТГ Коломийського району, Делятинської селищної ОТГ Надвірнянського району, Ямницької сільської ОТГ Тисменицького району, Тлумацької міської ОТГ Тлумацького району.

«Підписані двосторонні Угоди передбачають надання Університетом допомоги ОТГ, зокрема,  щодо розробки проектів та стратегій розвитку громад, консультацій з правових питань, фахового перекладу, IT-послуг, створення систем комунікацій,розробки методичного забезпечення Нової української школи», –  зазначила керівник проектно-освітнього Центру «Агенти змін» Прикарпатського університету Світлана Кропельницька. Вона також анонсувала проведення конкурсу проектів за різними напрямками для студентів та аспірантів «Сьогодні креативна ідея – завтра реальна справа». За його результатами буде обрано переможців та підготовлено відповідні пропозиції до органів місцевого самоврядування щодо реалізації проектів.