«За кращу магістерську роботу – солідна стипендія»

Майбутня юрист нашого університету Ірина Шукало отримала стипендію за кращу магістерську роботу від Фонду Інституту Східноєвропейських досліджень Республіки Польща.

В університеті завершився конкурс на кращу захищену цьогоріч магістерську роботу. Ініціатором його проведення виступив Фонд Інституту Східноєвропейських досліджень (м.Варшава, Республіка Польща) у рамках двосторонньої Угоди про співпрацю між Фондом та Прикарпатським національним університетом.

Сьогодні відбулося вручення грошового сертифікату на отримання стипендії Фонду. В урочистій церемонії взяли участь, зокрема, ректор університету, професор Ігор Цепенда, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні (2005-2010 рр.), представник Фонду Інституту Східноєвропейських досліджень Яцек Ключковські, керівництво Навчально-наукового Юридичного інституту, завідувач кафедри трудового, екологічного та аграрного права Навчально-наукового Юридичного інституту, професор Надія Кобецька.

Експертною комісією було розглянуто 15 захищених магістерських робіт, які подали на здобуття стипендії Фонду цьогорічні випускники-магістри факультетів та інститутів Прикарпатського університету.

Кращою визнана захищена магістерська робота магістрантки Навчально-наукового Юридичного інституту Ірини Шукало. Тема роботи – «Правовий режим санітарно-захисних зон». Науковий керівник – доктор юридичних наук, професор Надія Кобецька.  Зазначимо, що зараз Ірина Шукало навчається в аспірантурі Прикарпатського університету.

«Рішення комісія було відзначити саме цю роботу. Ми підтримуємо всі ініцативи Прикарпатського університету, а саме викладачів і студентів, які пов’язані з «Європою Карпат». Саме зараз, в умовах викликів сучасності, потрібно вирішувати різні складні питання, зокрема, в правовому аспекті, пов’язані з захистом довкілля, Карпатського парку. Ми маємо зберегти все це для наступних поколінь», – зазначив під час виступу представник Фонду Інституту Східноєвропейських досліджень Яцек Ключковські.

Яцек Ключковські урочисто вручив переможниці конкурсу Ірині Шукало грошовий сертифікат в розмірі 1000 доларів на отримання стипендії Фонду.

«Ми намагалися вибрати таку тему, яка актуальна, не досліджена і, передусім, може мати продовження для практики. Надалі будемо працювати над цією проблемою. Плануємо в дисертаційному дослідженні вийти на досвід країн Європейського Союзу і запропонувати інші шляхи вирішення проблемних питань щодо санітарно-захисних зон. Це важливо для нас з точки зору екологічного права, яке актуальне і немає кордонів», – сказала науковий керівник, доктор юридичних наук, професор Надія Кобецька.

Вона також підкреслила важливість перемоги в конкурсі як для колективу кафедри трудового, екологічного та аграрного права, так і для студентів. «Цей наш успіх додасть додаткового стимулу усім ще краще працювати саме у сфері екологічного права», – наголосила Надія Кобецька.

«Над своєю науковою роботою я працювала 3 роки. Суть дослідження полягає у вивченні правового режиму санітарно-захисних норм в Україні, визначенні їх особливостей та характерного типу. Сьогодні більшість людей є вразливими до різних негативних впливів з боку діяльності підприємств, різних шумів і т.п. Саме санітарно-захисні зони покликані захистити людину, навколишнє середовище задля подальшого розвитку і людини, і, в цілому, суспільства», – розповіла про своє наукове дослідження переможниця конкурсу Ірина Шукало.

Зазначимо, що відповідно до двосторонньої Угоди про співпрацю між Фондом Інституту Східноєвропейських досліджень (м.Варшава, Республіка Польща) та Прикарпатським національним університетом ім. Василя Стефаника, яка була підписана в червні цього року, 10 студентів Прикарпатського університету отримали від засновника Фонду Зигмунта Бердиховського грошові сертифікати на отримання впродовж навчального року щомісячної стипендії в розмірі еквіваленту 100 доларів.