Науковці та педагоги обговорили питання професійної підготовки фахівців

Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю “Професійна підготовка фахівців у вимірі нових освітніх реалій” відбулася днями в нашому університеті. Організатором заходу виступила кафедра професійної освіти та інноваційних технологій Інституту післядипломної освіти та довузівської підготовки Прикарпатського національного університету.

У науковому форумі взяли участь понад 260 очних і заочних учасників (науковців, освітян-практиків, громадських діячів-меценатів) з України, Республіки Польща, Угорщини, Румунії, Словаччини, Республіки Білорусь.

Головною метою конференції було обговорення актуальних питань професійної підготовки фахівців в умовах сучасних соціально-економічних і освітніх викликів, концептуальних засад і практичних аспектів доуніверситетської та післядипломної освіти, висвітлення й узагальнення національного і зарубіжного досвіду організації професійної підготовки фахівців задля впровадження його позитивних елементів у діяльність закладів вищої освіти.

Розпочався захід урочистою академією. Проректор з наукової роботи університету, професор Андрій Загороднюк вручив диплом про присвоєння почесного звання «Почесний професор Прикарпатського національного університету» головному науковому співробітнику відділу історії педагогіки Інституту педагогіки НАПН України, доктору педагогічних наук, професору, академіку НАПН України Миколі Євтуху.

Проректор виголосив лаудацію на честь відомого педагога, науковця, в якій,зокрема, відзначив його вагомий внесок у розвиток вітчизняної освіти та науки. Своєю чергою почесний професор Прикарпатського університету Микола Євтух виступив перед присутніми зі своєю інавгураційною доповіддю. Він подякував Вченій раді за присвоєння почесного звання і запевнив про подальшу плідну співпрацю на благо розвитку університету.

Микола Євтух також привітав усіх присутніх з початком роботи наукового форуму та вручив відомчі нагороди науковцям Прикарпатського університету. За вагомий внесок у розвиток педагогічної науки України, підготовку фахівців у сфері вищої освіти та багаторічну плідну наукову діяльність медаллю Національної академії педагогічних наук України “Григорій Сковорода” відзначений ректор університету, професор Ігор Цепенда та проректор з науково-педагогічної роботи, професор Галина Михайлишин. Почесною грамотою НАПН України відзначені завідувач кафедри теорії та методики дошкільної і спеціальної освіти, професор Неллі Лисенко, професор кафедри педагогіки імені Богдана Ступарика Зіновія Нагачевська, професор кафедри педагогіки початкової освіти Олена Будник та доцент кафедри математичного та функціонального аналізу Іван Федак.

У рамках програми конференції відбулося пленарне засідання та робота 5 секцій. Відкрив пленарне засідання доповіддю «Професійна підготовка молоді як невід’ємна складова реформування освіти в Україні» виступив професор, академік НАПН України Микола Євтух. Також перед учасниками заходу виступили викладач фізики і астрономії Чернівецького ліцею № 1, Заслужений учитель України, переможець національної премії Global Teacher Prize Ukraine (2017), почесний член Лондонського інституту фізики Пауль Пшенічка («Профільна освіта»), доктор педагогічних наук, професор кафедри гуманітарних наук і соціальної роботи Львівського державного університету безпеки життєдіяльності Григорій Васянович («Педагогіка людиноцентризму у творчій спадщині Василя Сухомлинського»), кандидат педагогічних наук, директор Приватного закладу освіти «СІНКГЛОБАЛ» Артур Кочарян («Вчитель нової ґенерації. Досвід «ThinkGlobal»), завідувач кафедри дошкільної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка Ганна Бєлєнька («Вплив ідей Нової української школи на зміст діяльності педагогів закладів дошкільної освіти»), кандидат педагогічних наук, доцент кафедри логопедії Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова Зоряна Ленів («Формування когнітивно-компетентнісного компонента професійної готовності фахівців до реалізації інклюзії»), кандидат філософських наук, експерт із соціальної відповідальності, провідний фахівець відділу з питань етики Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Алла Сингаївська («Різноманіття проявів академічної недоброчесності»).

Під час роботи конференції працювало  5 секцій. Для учасників заходу Пауль Пшенічка провів віртуальний воркшоп «Культура технічного мислення”, а Артур Кочарян тематичний майстер-клас “Технології, що формують майбутнє. Виклики педагогічним працівникам”.

Практична частина конференції відбулася на базі Яворівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Косівської районної ради Івано-Франківської області. Учасники наукового форуму мали нагоду ознайомитися з загальноосвітнім навчальним закладом, відвідати музей народного мистецтва Гуцульщини та Лесі Українки, кабінет гуцульщинознавства. Також  взяти участь у майстер-класах з ліжникарства від учительки трудового навчання, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України Марії Рибчук та з різьби на дереву від учителя трудового навчання Івана Копильчука. Усі присутні також з приємністю подивилися виступ фольклорного колективу «Молода Гуцулія».

Підсумком роботи конференції став круглий стіл, присвячений найактуальнішим проблемам професійної підготовки фахівців.

  • Всеукраїнська науково-практична конференція з підготовки фахівців