Розпочинаємо реабілітаційну програму для воїнів, що повернулися зі Сходу України, та членів їх сімей

Прикарпатський національний університет спільно з громадською організацією «Інваліди, ветерани, учасники, волонтери АТО «Воїн України» розпочинає реалізацію реабілітаційної програми для учасників Операції об‘єднаних сил. Угоду про таку співпрацю підписали сьогодні ректор університету Ігор Цепенда та голова ГО Всеволод Андрусів. На церемонії підписання були присутні заступник декана факультету фізичного виховання і спорту Едуард Лапковський, завідувач кафедри фізичної терапії і ерготерапії Зіновій Дума та викладачі кафедри, представник Держслужби України у справах ветеранів війни та учасників АТО в Івано-Франківській області Володимир Веркалець, заступник голови ГО “Воїн України”, військовий лікар АТО Андрій Белегай та представники ГО, журналісти.

«Ми прагнемо допомогти нашим захисникам покращити стан здоров’я, як фізичний, так і психологічний. Важливий аспект нашої співпраці – реабілітаційний. До проекту будуть задіяні студенти спеціальності «Фізична терапія, ерготерапія» та викладачі кафедри фізичної терапії та ерготерапії  факультету фізичного виховання і спорту нашого університету. На факультеті реалізується навчальна програма «Охорона здоров’я», наші викладачі мають великий досвід і цей досвід зараз буде використовуватися у співпраці з ГО «Воїн України». В університеті також є програма з психології щодо подолання посттравматичних стресових розладів. Наші фахівці зможуть надати відповідну психологічну допомогу, що також є важливим, адже потрібно гармонізувати особистість», – зазначив ректор університету Ігор Цепенда під час підписання Угоди.

Проект допомоги учасникам Операції об’єднаних сил та членам їх сімей працюватиме на базі Навчально-наукового рекреаційного реабілітаційного центру університету.

«Це дуже потрібний для нас проект. Для наших воїнів – це допомога у відновленні фізичного здоров’я, психологічної рівноваги та соціальної адаптації. Для університету – як для викладачів, так і для студентів – це досвід роботи з такою категорією людей», – сказав голова ГО «Воїн України» Всеволод Андрусів.

Завідувач кафедри фізичної терапії і ерготерапії Зіновій Дума під час розмови підкреслив, що для колективу кафедри та студентів проект дуже відповідальний.

«Ми хочемо підтримати наших захисників і допомогти їм. Розроблений комплекс реабілітаційних заходів. Для наших студентів, яких ми також задіємо до проекту, це буде важливий досвід в їх майбутній професійній діяльності», – наголосив Зіновій Дума.

Представник  Держслужби України у справах ветеранів війни та учасників АТО в Івано-Франківській області Володимир Веркалець поінформував присутніх, що на сьогоднішній день в області налічується 7510 осіб, які брали участь у військових діях на Сході України, з них  402 – це особи з інвалідністю. В контексті цього він наголосив на важливості такого спільного проекту Прикарпатського університету та ГО «Воїн України». Володимир Веркалець також побажав успішної співпраці учасникам та запевнив про всіляку підтримку з боку обласної влади в реалізації проекту.