В університеті традиційно писали Всеукраїнський радіодиктант національної єдності

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності писали сьогодні, в День української писемності та мови, в нашому університеті. Вже 18 років поспіль українці в різних куточках країни пишуть радіодиктант. Стільки ж цю традицію підтримують і в нашому університеті. Мовний флеш-моб в університеті організували викладачі кафедри педагогіки початкової освіти Педагогічного факультету Ольга Деркачова та Лариса Наконечна.

Учасниками  заходу стали ректор університету Ігор Цепенда, викладачі та студенти. До мовного флеш-мобу в університеті також приєдналися голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, директор ІФРЦОЯО Богдан Томенчук, директор Івано-Франківського обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді Віталій Кодря, продюсерка філії ПАТ НСТУ Регіональна дирекція «UA: Карпати» Галина Держипільська, генеральний директор ОТБ “Галичина” Ігор Дебенко, журналістка, поетеса Ольга Бабій, прозаїк Володимир Єшкілєв, директорка Івано-Франківської ОУНБ ім.І. Франка Людмила Бабій, журналістка і кулінарна блогерка Оля Мончук, представники засобів масової інформації.

“Для кожного з нас, хто дбає про свій інтелект і свою духовну культуру, потрібно постійно працювати над мовою і ніколи не треба думати про те, що вивчивши мову в школі, Ви отримали фундамент на все життя. Ми завжди повинні відчувати мову, розуміти, що мова – це внутрішній світ нашої нації, це основа, яка дає нам можливість не тільки спілкуватися, а й відчувати себе українцями”, – зазначив ректор університету Ігор Цепенда у своєму вільному слові перед початком заходу.

Голова Івано-Франківської обласної ради, випускник нашого університету Олександр Сич своєю чергою привітав присутніх зі святом – Днем української писемності та мови, а також закликав усіх “шанувати та розвивати рідну мову, адже мова – це маркер національної ідентичності”.

Цьогоріч радіодиктант писали на тему – “Крила України”. Він прозвучав на хвилі Першого каналу UA: Українське радіо. Читав диктант автор тексту, доцент Київського університету імені Бориса Грінченка, автор підручників і посібників з української мови Олександр Авраменко. За умовами мовного флеш-мобу диктант має бути написаний лише від руки. За бажанням диктант можна буде перевірити. Для цього рукопис слід надіслати на адресу Українського радіо впродовж 9-10 листопада, або ж відсканований чи сфотографований текст на електронну адресу радіо. Також 11 листопада можна буде перевірити текст на сайті радіо.

Варто зазначити, що Всеукраїнський радіодиктант національної єдності започаткувала Національна радіокомпанія України ще у 2000 році. За даними організаторів, торік Всеукраїнський радіодиктант національної єдності написали майже 29 тисяч людей, жодної помилки не зробили 123 учасники.