Прикарпатський університет зібрав молодих акторів з різних куточків України

П”ятий Всеукраїнський конкурс молодих акторів імені Оксани Затварської розпочався 16 листопада в Івано-Франківську. Захід проходить в Івано-Франківському академічному обласному театрі ляльок імені Марійки Підгірянки і триватиме впродовж 2-х днів. Його учасниками стали близько трьох десятків молодих акторів з різних куточків України, серед яких як професійні актори, так і початківці.

Організаторами конкурсу молодих акторів традиційно виступили Прикарпатський національний університет, Навчально-науковий Інститут мистецтв за підтримки Міністерства освіти і науки України, Національної спілки театральних діячів України, ,Управління культури, національностей і релігій ОДА, родина Затварських.

Перед початком виступів відбулася прес-конференція за участі організаторів та членів журі конкурсу. Зокрема, в ній взяли участь ректор університету, професор Ігор Цепенда, народний артист України, генеральний директор-художній керівник Київського національного академічного театру оперети, голова Національної спілки театральних діячів України, голова журі конкурсу – Богдан Струтинський, донька Оксани Затварської Романна Затварська, народний артист України, директор-художній керівник Івано-Франківського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім.І.Франка Ростислав Держипільський, директор Інституту мистецтв нашого університету, професор Анатолій Грицан, начальник управління культури, національностей та релігій ОДА Володимир Федорак, директор академічного обласного театру ляльок імені Марійки Підгірянки заслужений працівник культури України Роман Братковський.

Ректор університету Ігор Цепенда назвав конкурс визначною подією, яка є яскравим підтвердженням того, що пам’ятаючи велич минулого ми відкриваємо нові таланти.

«Всеукраїнський конкурс молодих акторів імені Оксани Затварської – це перший і єдиний в Україні конкурс молодих акторів. Він має на меті популяризувати національне театральне мистецтво, розвивати та збагачувати традицій української культури», – зазначив професор Анатолій Грицан.

Учасники прес-конференції наголосили на важливості проведення такого конкурсу, передусім для тих, хто хоче пов’язати своє життя зі сценою, адже він дає можливість кожному підвищити свою професійну майстерність та заявити про себе на всю країну.

“Цей конкурс мов рятівне коло, яке не дозволяє нашій нації бути паралізованою. Коли буде звучати осмислене слово, слово, яке переконує, слово яке вселяє надію, яке дає енергію, тоді українська нація бути жити з вірою в себе. Сьогодні слово дуже потрібне, професійне слово зі сцени, з радіо, з телебачення, – наголосив голова журі конкурсу Богдан Струтинський.

Під час прес-конференції  піаністка, театрознавець, педагог Романна Затварська зазначила, що конкурс свого роду є генеральною репетицією для кожного молодого актора та подякувала організаторам і учасникам.

“Я радий, що конкурс вийшов на такий рівень. Мені поталанило знатися з Оксаною Іларіонівною. Ті, з небагатьох корифеїв, які творили наш Станіславівський театр, не мають права бути забутими», – сказав член журі конкурсу Ростислав Держипільський.

У рамках програма конкурсу відбулося урочисте відкриття. Перед присутніми з вітальним словом виступили представники організаторів та члени журі. У святковій програмі конкурсу своє сценічне мистецтво представили актори Поетичного театру Навчально-наукового Інституту мистецтв (керівник – завідувач кафедри сценічного мистецтва і хореографії, доцент, заслужений працівник культури України Надія Грицан). Далі відбулося прослуховування конкурсної програми.

Зазначимо, що конкурс триватиме до 17 листопада. У заключний день заходу відбудеться Гала-концерт та нагородження переможців конкурсу. Також учасники покладуть квіти до стели Оксани Затварської, яка встановлена на фасаді будинку по вул.Січових Стрільців, де проживала відома актриса.

  • V Всеукраїнський конкурс молодих акторів імені Оксани Затварської