День пам’яті жертв голодоморів

День пам’яті жертв голодоморів – щорічний національний день в Україні, який припадає на четверту суботу листопада. Цьогоріч в Україні 24 листопада вшановують пам’ять жертв Голодоморів.

У ХХ сторіччі українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Утім, наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років – геноцид українського народу, здійснюваний тоталітарним комуністичним режимом СРСР.

Голодомор, який став національною катастрофою, мав на меті знищити українську націю. Протягом 1932-1933 років вимирали цілі села, родини, живі і ненароджені. У пікові місяці Голодомору щохвилини в Україні помирало 24 людини. Цей акт масового винищення людей підірвав генофонд української нації, а свідчення про нього стали нашою генетичною пам’яттю.

Надзвичайно важливою є людська пам’ять про трагічні сторінки нашої історії, про кожну жертву, кожного невинно убієнного та закатованого українця.

У цей скорботний для України день ми закликаємо усіх запалити свічку і вшанувати пам’ять про тих мільйонів українців, котрі  загинули насильницькою, голодною смертю.

Нагадаємо, 24 листопада відбудуться загальнодержавні жалобні заходи до 85-х роковин Голодомору. О 16:00 буде оголошена загальнодержавна хвилина мовчання, після якої українці вдома та у всьому світі запалюватимуть свічки пам’яті у себе на вікнах чи біля меморіалів голодомору.

Вічна пам’ять жертвам голодоморів!

 

Ректорат