Президент України: «Саме молоде покоління визначає курс держави»

Сьогодні Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника відвідав Президент України Петро Порошенко. Він зустрівся зі студентами, професорсько-викладацьким складом та працівниками закладів вищої освіти Івано-Франківщини.

Розпочався візит глави держави до університету з вшанування пам’яті одного з наймолодших Героїв Небесної Сотні, Героя України, студента Прикарпатського національного університету Романа Гурика. Він разом із батьками Романа Гурика поклав квіти до пам’ятного обеліску Героя. Тож, і свій виступ Президент України розпочав з того, що нагадав присутнім, як у листопаді 2013 року, коли влада відмовилася від європейського курсу, на Майдан вийшли саме студенти.

“П’ять років тому саме студентська молодь стала рушійною силою Революції Гідності. Першими на Майдан вийшли не політичні партії, а студенти. Для чого вони вийшли? Щоб розбудити все суспільство. Революція перемогла і чітко довела, що український народ бачить своє майбутнє в Європі і готовий його боронити і захищати так, як боронить українську землю”, – сказав Президент.

«Роман Гурик став символом героїзму та мужності Майдану. Весь український народ і весь світ пам’ятає Романа і його побратимів, усіх Героїв, що віддали своє життя не лише на Майдані, а даючи відсіч російській агресії, в боротьбі за свободу і незалежність нашої держави», – заявив Президент України. При цьому він нагадав про нещодавно прийняті зміни до Конституції саме для того, щоб гарантувати незмінність європейського та євроатлантичного напрямку розвитку України.

Учасники зустрічі вшанували пам’ять загиблих Героїв хвилиною мовчання.

Виступаючи перед студентами Президент України також наголосив, що «саме молоде покоління визначає курс держави». «Ви, дорогі студенти, є майбутнє України. І саме тому ваші орієнтири надзвичайно важливі для нас», – підкреслив глава держави.

Президент України Петро Порошенко подякував студентам за підтримку пріоритетів, які є визначними для державотворення та наголосив на можливостях, які відкриваються сьогодні перед українськими студентами, на необхідності вільного володіння англійською мовою, що дозволяє переймати досвід та отримувати інформацію з провідних світових вузів. Глава держави також розповів про підписаний на початку листопада Указ про створення Фонду Президента України, який має забезпечити студентам можливість навчатися на магістерських програмах за кордоном, проводити дослідження у найкращих освітніх та наукових центрах. Усе відбуватиметься на прозорих умовах, пообіцяв Президент. Єдина умова – повертатися в Україну та реалізувати здобуті знання тут.

На завершення зустрічі Президент України відповів на запитання студентів, які, зокрема, стосувалися протидії антиукраїнській кампанії в інформаційному просторі. Також йшлося про механізм допомоги студентам через Фонд Президента, про потребу у спеціалістах з питань європейської інтеграції.

  • Університет відвідав Президент України Петро Порошенко