У Варшаві відбулася зустріч ректорів Collegium Carpathicum та офіційне закриття ювілейного року Обсерваторії

17 грудня ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда взяв участь у координаційній зустрічі ректорів і першій нараді координаторів проекту Collegium Carpathicum у Варшаві.  До Collegium Carpathicum входить сім університетів з країн Вишеградської групи, а також Румунії та України.  Зокрема, це Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника (Україна), Варшавський університет (Республіка Польща), Університет Острави (Чеська Республіка), Католицький університет Петера Пазми, (Угорщина), Східноєвропейська вища школа у Перемишлі (Республіка Польща), Пряшівський університет (Словаччина) та Університет Стефана чал Маре у Сучаві (Румунія).

Ініціативу створення консорціуму кілька років тому підтримав Маршал Сейму РП Марек Кухчінські, а під час щорічного Форуму Європа Карпат в Криниці, де кілька останніх років відбувались дискусії, ректорами університетів було прийнято рішення про створення консорціуму партнерських навчальних закладів. Проект передбачає обмін науковцям, які читатимуть лекції на тему єврокарпатського регіону в широкому розумінні цього терміну.

Цікавим є те, що штаб-квартирою Collegium Carpathicum обрано Обсерваторію на горі Піп Іван.

І 18 грудня в Бальній залі Палацу Потоцьких Варшавського університету відбулось урочисте закриття року з нагоди 80-ліття з дня відкриття Обсерваторії. У цьому заході взяли участь ректор Прикарпатського університету ім. В. Стефаника Ігор Цепенда, директор Студій Східної Європи Варшавського університету Ян Маліцький, маршал Підкарпатського воєводства Владислав Ортиль, заступник директора департаменту культурної публічної дипломатії МЗС РП Анджей Фонфара, радник Посольства України у Варшаві Микола Ярмолюк та представники міністерств і дипломатичного корпусу. На завершення засідання відбувся показ фільму «Обсерваторія», який було знято на замовлення Польського Інституту в Києві та Центру Східноєвропейських Досліджень Варшавського університету.