Вчимося розробляти проекти з розвитку інновацій та інвестицій в регіоні разом з «Агентами змін»!

19 та 20 грудня Проектно-освітній центр розвитку інновацій та інвестицій Прикарпатського університету «Агенти змін» провів чергові тренінги для охочих досягти успіху у реалізації власних креативних ідей.

Зокрема, 19 грудня в залі Наукової бібліотеки університету відбувся тренінг для тренерів центру «Агенти змін» з розробки та втіленню інноваційних проектів. Свій досвід учасникам передавала запрошений експерт, директор Технологічного бізнес-інкубатора “Харківські технології” Інна Гагауз. Команда фахівців Агентів змін та інші учасники заходу почерпнули багато корисної інформації щодо формування дорожної карти інноваційних проектів, стану інноваційної діяльності в Україні, отримали цінні поради щодо участі у міжнародних програмах підтримки науки та інновацій.

20 грудня в залі засідань університету відбувся тренінг для представників об’єднаних територіальних громад області, які займаються проектною діяльністю, а також студентів і викладачів, які вже беруть активну участь у розробці власних проектів.

«Місією університету, крім освітньої і наукової діяльності є також вплив на розвиток регіону і допомога регіону.  Саме Проектно-освітній центр «Агенти змін», який створений в нашому університеті в рамках гранту ЄС, спрямований на розвиток інвестицій і інновацій в нашому регіоні. Пріоритетом в діяльності центру є підготовка фахівців з розвитку для об’єднаних територіальних громад краю. Для цього в університеті проходять навчальні тренінги за участі експертів, викладачів, які мають певний досвід грантової роботи», – зазначив під час проведення тренінгу ректор університету Ігор Цепенда.

З презентацією Проектно-освітнього центру «Агенти змін» Прикарпатського університету виступила керівник проекту Світлана Кропельницька. «Наш центр покликаний надавати послуги консультаційно-освітнього характеру, створювати методичне забезпечення і надавати, зокрема, можливість здобувати знання з управління проектами через тренінги, вебінари, онлайнконсалтинг тощо. Ми охоплюємо весь процес підготовки кадрового потенціалу з управління проектами,  – починаючи з того моменту, коли у вас з’явилася ідея, і поетапної підготовки заявок та подання документів на отримання гранту», – розповіла директор центру «Агенти змін» Світлана Кропельницька.

У рамках програми тренінгу координатор національних проектів Міжнародної європейської науково-технічної програми «EUREKA» від України, експерт консорціуму EEN-Ukraine Директорату інновацій та трансферу технологій Міністерства освіти і науки України Олена Харіна ознайомила учасників тренінгу із особливостями участі у Міжнародній європейській інноваційній науково-технічній програмі «EUREKA”, видами програм та їх особливостями.

Крім того, про програми ЄС для підтримки малого та середнього бізнесу присутнім розповів керівник Національного контактного пункту програми ЄС Горизонт-2020, професор кафедри фізики і хімії твердого тіла Прикарпатського університету Любомир Никируй. Він зробив акцент на методології оцінки проектів та їх ключових критеріях.

Начальник відділу з питань міжнародних зв’язків, інвестицій та проектної діяльності виконавчого апарату Івано-Франківської обласної ради Юрій Цимбалюк звернув увагу, зокрема, присутніх представників ОТГ, на участь в обласних конкурсах, їх фінансових можливостях, що підвищуватиме конкурентоспроможність громад.

Своєю чергою начальник відділу туризму управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської ОДА Віталій Передерко розповів про місцеві, обласні та донорські програми розвитку туризму в Івано-Франківській області.

Учасників тренінгу також ознайомили з програмами Міжнародного Вишеградського фонду. Координатор проектів Вишеградського фонду, координатор міжнародного співробітництва Юридичного інституту Прикарпатського університету Олександр Ковалишин, який, до речі реалізував вже два успішних проекти в рамках цього програмного фінансування, поділився з учасниками власним досвідом, а також детально ознайомив із структурою та особливостями проектних заявок та процедурою конкурсу.

Учасники тренінгу з ОТГ, з якими вже співпрацюють або налагоджують потенційну співпрацю «Агенти змін», мали можливість отримати індивідуальні консультації з питань розробки та реалізації власних проектів розвитку від запрошених експертів та команди фахівців проекту.

  • "Агенти змін" провели тренінг з грантової роботи