Прикарпатський університет відкриває школярам “Світ грошей”

Авторський колектив викладачів Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника презентував сьогодні україномовне видання з фінансової грамотності для дітей і підлітків “Світ грошей”. Захід за участі заступника Міністра освіти і науки України Романа Греби та ініціатора україномовного проекту –  ректора Прикарпатського університету Ігоря Цепенди відбувся в Івано-Франківському академічному ліцеї-інтернаті Івано-Франківської обласної ради для обдарованих дітей із сільської місцевості. Також на презентації були присутні директор Департаменту освіти і науки Івано-Франківської ОДА Віктор Кімакович, ректор Івано-Франківського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників Роман Зуб’як, директор ліцею-інтернату Василь Стефанишин, учасники авторського колективу видання – викладачі університету Валентина Якубів, Ольга Деркачова, Оксана Джус.

 «Цей проект є міжнародним, оскільки Прикарпатський національний  університет отримав авторське право на видання цієї книжки в Україні. Наші викладачі попрацювали над тим, щоби адаптувати його до українських реалій. У цьому виданні міститься і історія українських грошей, починаючи від найдавніших часів і до нині, а також в ній відображені і сьогоднішні реалії. Весь матеріал подано в цікавій та доступній формі. Спільно з Кредобанком, який втілює програму «Читаймо разом з дітьми», ми реалізували цей проект», – розповів ректор Ігор Цепенда.

Він також зазначив, що подібні збірники вже вийшли у Польщі та в Ізраїлі. Автор ідеї проекту – почесний консул України в Жешуві Єжи Кшановський. Наразі видано 1000 примірників україномовного видання і всі їх передадуть в школи. Загалом вартість проекту становить близько 90 тисяч грн.

Під час презентації ректор університету Ігор Цепенда також поділився планами щодо розвитку цього проекту. Він зазначив, що  наступним кроком буде розробка комп’ютерної гри, яка буде присвячена саме цій темі . За основу гри буде взята книга. Таким чином діти зможуть, проходячи всі етапи,  зрозуміти, що таке гроші в їхньому житті і як ними правильно розпоряджатися.

У ході презентації виступив заступник Міністра освіти і науки України Роман Греба. Звертаючись, передусім, до старшокласників Роман Володимирович підкреслив, що ця книга стане для них добрим помічником у повсякденному житті.

«Наразі в Україні відбувається реформа нової української школи. Ми маємо на меті дати нашим учням нові компетентності, які допоможуть їм в дорослому житті. Однією із них є фінансова грамотність. Тобто наші учні мають чітко розуміти що таке гроші, як планувати бюджет, як планувати витрати та доходи, адже вже за декілька років вони будуть ставати дорослими і розбудовувати  нашу державу»,  – сказав Роман Греба.

Заступник Міністра також зазначив, що книга авторського колективу Прикарпатського університету «Світ грошей» може бути використана у шкільній програмі після отримання грифу Міністерства освіти і науки України.

Літературний редактор видання, професор Ольга Деркачова під час презентації підкреслила, що книга є корисною не тільки для дітей, а й для дорослих.

Доктор економічних наук, професор Валентина Якубів, яка адаптувала економічну інформацію для книги, звернула увагу на те, що матеріал сформований відповідно до сучасної економіки України.

«Книга містить багато картинок, коментарів, цікавих історій, які допомагають дітям легко і просто сприймати такі нелегкі, на перший погляд, категорії як «фінансова грамотність», «фінансова спроможність», «фінансова стабільність». Тобто на такому дитячому рівні книга пояснює важливі економічні категорії», – розповіла Валентина Якубів.

На завершення презентації усі старшокласники отримали у подарунок перші примірники україномовного видання «Світ грошей».

  • Презентація україномовного видання книги "Світ грошей"