Студентський спорт набирає обертів

15 лютого у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбулася Генеральна асамблея Всеукраїнського громадського об’єднання «Спортивна студентська спілка України». У її роботі взяли участь  заступник Міністра освіти і науки України, голова Наглядової  ради Спортивної студентської спілки України Роман Греба; директор Департаменту атестації кадрів вищої кваліфікації та ліцензування МОН України Андрій Шевцов; президент ВГО «Спортивна студентська спілка України» Євген Імас ; голова Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України, генеральний секретар Спілки Вадим Стеценко; голова ради спортивної студентської спілки області, ректор Прикарпатського національного університету  Ігор Цепенда; директор Департаменту освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської ОДА Віктор Кімакович; начальник Івано-Франківського обласного відділення комітету з фізичного виховання і спорту МОН України Михайло Стефанків; члени виконкому Спілки, керівники регіональних відділень Спілки-ректори провідних вітчизняних університетів.

Засідання генеральної асамблеї відкрив президент ВГО «Спортивна студентська спілка України» Євген Імас, який зазначив, що впродовж 2018 року за участі Спілки була проведена значна кількість спортивно-масових та спортивних заходів. Зокрема, це і всеукраїнський забіг «Зелена миля», чемпіонати України з різних видів спорту. Загалом їх учасниками стали понад 90 тисяч студентів.

Євген Імас також акцентував увагу на участі українських студентів на змаганнях світової першості. Студентська збірна України під час Європейських університетських ігор у м.Коїмбра (Португалія) виборола 2 золотих, 2 срібних та 6 бронзових нагород, здобула дванадцяте загальнокомандне місце серед 39 країн.

«Досягнення наших студентів свідчать про те, що студентський спорт розвивається і за цим спортом велике майбутнє», – наголосив у вітальному слові під час генеральної асамблеї заступник Міністра освіти і науки Роман Греба.

Заступник Міністра також звернув увагу присутніх на основні напрямки  розвитку студентського спорту в Україні. Зокрема, він зазначив, що «велике майбутнє за кіберспортом, потрібно провести змагання з цього виду спорту та активно його розвивати». 

Своєю чергою ректор університету Ігор Цепенда розповів про розвиток студентського спорту в Прикарпатському університеті та поділився досягненнями наших спортсменів.

«Протягом останніх років жіноча студентська команда Прикарпатського університету з баскетболу 3х3 виграє чемпіонати Європи, посіла друге місце на Всесвітній універсіаді. З одного боку це – велика перемога, це визнання, а з іншого – це системна робота з фізичного виховання наших студентів. З нашого досвіду ми бачимо, що у співпраці з місцевими органами влади, підприємцями університет сьогодні має підтримку студентського спорту», – зазначив під час свого виступу ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда.

Крім того, ректор висловив пропозицію подумати над спільними проектами, які фінансуються за кошти Європейського Союзу. Зокрема, в рамках програми Еразмус+. І запропонував Міжнародний центр зустрічей молоді України і Польщі, який зараз будується у Микуличині, як можливу майбутню базу і для спортсменів також.

Під час роботи генеральної асамблеї її учасники обговорили ряд важливих питань порядку денного, які стосувалися діяльності Спілки та визначення пріоритетних завдань на 2019 рік. Щодо останніх, зокрема, це – участь студентської збірної України у  XX Всесвітній літній Універсіаді, яка відбудеться в м.Неаполь (Італія), а також проведення фінальної частини XIV літньої Універсіади України та різних пріоритетних заходів з метою масового залучення студентів до рухової активності та спорту.

«Студентський спорт в Україні розвивається. Це – добра спільна справа нас усіх. Наше завдання сьогодні – створити умови для всіх студентів, незалежно від їх фізичних можливостей, щоб кожен з молодих людей мав можливість займатися у будь-якому виді спорту та брати участь у змаганнях», – зазначив під час проведення заходу директор Департаменту атестації кадрів вищої кваліфікації та ліцензування МОН України Андрій Шевцов.

  • Генеральна асамблея ВГО «Спортивна студентська спілка України»