Герої не вмирають!

20 лютого , в День Героїв Небесної Сотні в університеті відбулося віче з вшанування пам’яті студента, Героя Небесної Сотні Романа Гурика та Героїв Небесної Сотні. Біля Обеліску, присвяченому студентам і викладачам, які загинули у боротьбі за незалежність України зібралися ректор університету Ігор Цепенда, представники ректорату, викладачі, студента та рідні Романа Гурика.

Захід розпочався покладанням квітів під символічну пісню “Гей, плине кача” та хвилиною мовчання.

“Ми декілька разів на рік зустрічаємось на цьому місці, і не тільки щоб віддати шану. Це місце роздумів, підсумків, що ми зробили для того, щоб Україна була незалежною. Що ми зробили для того, щоб бути вдячними Роману і його побратимам за їх подвиг. Ми розуміємо яку велику справу зробили для всієї України Роман та його побратими. Те що вони зробили в той час, проливши свою кров, підняли мільйони українців і дали зрозуміти в яку прірву ми з вами котилися. Роман був тією постаттю, яка уособлювала українських студентів, українських викладачів, які століттями боролися за незалежність України. Ми завжди будемо їм вдячні, що в ту складну хвилину прийняли рішення пожертвувати своїм життям заради нас та України .Це були особистості які розуміли свою роль в історії і розуміли, якщо в той час вони не зроблять це для України, то Україна може не відбутися. Пам’ятайте що від кожного з нас залежить майбутнє держави і пам’ятайте про Романа і Героїв Небесної Сотні, які заради нас і заради України віддали своє життя», – звернувся до учасників віче ректор університету, Ігор Цепенда.

“Дуже шкода, що серед вас немає нашого онука. Але він добре аналізував і думав, що зробити для того, аби ми йшли вперед. Щоб для молоді був відкритий увесь Всесвіт”,- звернувся до молоді дідусь Романа Гурика Мирослав Базилько.

“Для мене честь навчатися в університеті, зокрема на факультеті, де навчався Герой Роман Гурик. Саме завдяки йому і усій Небесній Сотні ми маємо свідомий образ молодого українця. Саме таким має бути кожен з нас. Небесна Сотня виконала з честю свою земну місію і тепер наша черга”, – зазначила студентка філософського факультету Софія Гунерська.

Після завершення заходу всі його учасники пішою ходою пройшли від університету до Меморіального скверу, де біля могили Героя Небесної Сотні Романа Гурика відбувся загальноміський віче-реквієм. Розпочався захід театралізованим відтворенням подій Майдану, яке продемонстрували студенти. Далі архієпископ і митрополит Івано-Франківський УГКЦ Володимир Війтишин відслужив панахиду за Героєм Небесної Сотні Романом Гуриком та полеглими Героями. Про події 2014 року на Євромайдані у своїх виступах згадали ректор університету Ігор Цепенда, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, дідусь Романа Гурика Мирослав Базилько та ін. На завершення віче-реквієму школярі випустили в небо жовті та блакитні кульки

  • Вшанування Героїв Небесної Сотні