В університеті відбулися читання пам’яті Степана Пушика

27 лютого в залі наукової бібліотеки університету відбулися читання пам’яті видатного українського письменника, поета, літературознавця, фольклориста, журналіста, громадсько-культурного і політичного діяча, народного депутата України I демократичного скликання, лауреата Державної премії України імені Тараса Шевченка, заслуженого діяча мистецтв України, члена Спілки письменників України, кандидата філологічних наук, професора нашого університету Степана Григоровича Пушика. В січні цього року йому  мало б виповнитися – 75.

Організувала захід  кафедра української літератури факультету філології, на якій багато років працював і творив професор Пушик. Модератором зустрічі виступив завідувач кафедри української літератури, професор Степан Хороб. Вшанувати пам’ять Степана Пушика прийшли ректор університету Ігор Цепенда, колеги-викладачі, студенти, його рідні та друзі. 

«Це добра традиція в нашому університеті  вшановувати пам’ять  видатних постатей, які довгі роки були разом з нами. Це з одного боку –  пам’ять про них, а з іншого боку – можливість підсумувати те, що ними зроблено і визначити пріоритети на майбутнє, виходячи з залишеної ними величезної спадщини. Переконаний,  що його доробок – це добра платформа для студентів і для молодих науковців, які можуть продовжувати його дослідження міфології, фольклору та історії нашого краю», – зазначив ректор університету Ігор Цепенда.

Про непересічність цієї людини-епохи, про неординарність його як викладача фольклору, як творця нового жанру – поєднання ознак традиційної повісті, роману і фольклорних вкраплень у своїх виступах в пам’ять про Степана Пушика говорили голова обласної організації Національної спілки письменників України Євген Баран, декан факультету філології Роман Голод, заслужений журналіст України Ольга Бабій, головний редактор журналу « Перевал» Ярослав Ткачівський,  письменник Степан Процюк, приятель Степана Пушика Іван Грицишин.

 «Я знав Степана Григоровича  як людину та  як письменника.  Він був непересічним чоловіком, контрастним, у якихось речах геніальним. Іпостасі його творчої ходи відомі – це проза, поезія, пісенна творчість, дослідження, фольклор і «Слово о полку Ігоревім». Нам буде бракувати таких людей», – сказав Євген Баран.

Під час зустрічі студенти-філологи прочитали слова поезії Степана Пушика. Також в залі прозвучав аудіозапис виступу видатного письменника.

Степан Пушик відійшов у вічність у серпні минулого року. Втім, його слово живе і сьогодні. Наразі викладачі університету та сім’я Степана Пушика  працюють над збіркою його невиданих віршів. Упорядником майбутнього видання є кандидат педагогічних наук, професор кафедри української літератури Ольга Слоньовська. Також під час зустрічі вона зазначила, що працює над тим, щоб світ побачив у друкованому форматі щоденник письменника.

«Нас тішить те, що молодь, студентство знають творчість Степана Пушика. Від імені нашої родини вдячний тим людям, які не забувають  про нашого батька і роблять все для того, щоб його слово і далі лунало», – звернувся до присутніх син поета Тарас Пушик.

На завершення заходу видавництво “Нова зоря” передало для університетської бібліотеки примірники книги “Твори Степана Пушика”.

Читання пам’яті Степана Пушика у стінах університету відбулися вперше, однак організатори сподіваються, що вони стануть традиційними.

  • В університеті відбулися читання пам'яті Степана Пушика