Важливо, щоб у Фіолетовий день не було фіолетово

Майбутні психологи відзначили Всесвітній день підтримки людей з епілепсією – Фіолетовий день.  26 березня на базі Обласної дитячої клінічної лікарні відбувся навчальний семінар на тему «Особливості надання медико-психологічної допомоги дітям з епілепсією», приурочений Всесвітньому дню підтримки людей з епілепсією («Фіолетовий день»). Учасниками семінару були студенти 3 курсу спеціальності «Психологія», які наразі проходять навчальну практику в лікувально-профілактичних закладах. Організаторами заходу виступили к. психол. н., доцент кафедри загальної та клінічної психології нашого університету Кулеша-Любінець М. М. та практичний психолог ОДКЛ, к. психол. н. Дзюбинська М. Я.

Як зазначила Мирослава Кулеша-Любінець, «така форма навчання студентів є доволі дієвою, оскільки сприяє вихованню активної, зрілої позиції молоді та зниженню суспільної стигматизації людей з епілепсією».

Цей щорічний міжнародний захід започаткований у 2008 році дев’ятирічною Кессіді Меган, яка, щоб привернути увагу до своєї хвороби, у соцмережах поширила інформацію про епілепсію, вибравши фіолетовий колір. З 2009 року її ініціативу підтримали міжнародні асоціації. Нагадаємо, що епілепсія – це хронічний неврологічний розлад, пов’язаний з надмірною мозковою електричною активністю, що проявляється нападами. Напади при епілепсії можуть супроводжуватися судомами та без судом.

Лікар-невролог, к. м. н., доцент кафедри неврології та нейрохірургії  ІФНМУ Ліскевич І. І. розказала про особливості перебігу епілепсії у дитячому віці, типологію епілепсії, специфіку лікування, а також надала алгоритм дій при наданні домедичної допомоги постраждалим при судомах.

Доцент кафедри загальної та клінічної психології  Кулеша-Любінець М. М. розкрила специфіку психологічного супроводу дітей з епілепсією в умовах інклюзивної освіти, а практичний психолог Дзюбинська М. Я. поінформувала присутніх про найбільш поширені міфи щодо причин виникнення та перебігу епілепсії.

Майбутні психологи виявили зацікавленість темою заходу, задавали багато запитань, активно обговорювали проблему надання домедичної допомоги при судомному епілептичному нападі.

Після семінару студенти-психологи, взявши фіолетові кульки та інформаційні буклети, розповідали жителям міста про епілепсію, послідовність дій первинної допомоги.  

Просвітницьку акцію підтримали волонтери проекту «Лікар Свято», які доступно, в ігровій формі надали пацієнтам ОДКЛ інформацію про епілепсію.