В офісі Агентів змін науковці, громадськість та освітяни обговорили проблему гірських шкіл

Проживання в умовах значної віддаленості осель від школи, ландшафтно-природні особливості гір та ризики повеней, снігових заметів, вітровіїв й бездоріжжя неминуче відбиваються на роботі гірської школи. Прикарпатський університет має значний досвід з допомоги організації освітнього процесу у гірських регіонах в рамках власного великого проекту «Гірська школа», який давно започаткований та успішно розвивається. Тож тому саме на базі університету, в офісі Проектно-освітнього центру Агенти змін (який займається управлінням проектами, зокрема, об’єднаних територіальних громад),  сьогодні відбувся регіональний науково-практичний семінар «Стратегічний поступ освіти в умовах сталого розвитку Карпатського регіону».

Творча навчально-наукова лабораторія міжнародного проекту «Гірська школа Українських Карпат» Прикарпатського університету разом з департаментом освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської ОДА, навчально-науковим центром соціологічних досліджень Прикарпатського регіону, Проектно-освітнім центром Агенти змін та кафедрою педагогіки та методики початкової освіти обговорили стратегічні напрями співпраці університету з об’єднаними територіальними громадами регіону та гірськими закладами загальної середньої освіти.

Відкриваючи захід проректор з науково-педагогічної роботи Галина Михайлишин наголосила на необхідності зберегти духовну ментальність дітей гірської місцевості. «Є потреба підсилити гірські школи певними інформаційними джерелами, які може надати університет», – також зазначила вона.

Голова Верховинської райради Іван Шкиндюк подякував університету за співпрацю. Він пояснив, що «самотужки без підтримки держави вирішити проблеми гірських шкіл неможливо». «Тому до парламенту має бути поданий відповідний законопроект, основу якого мають напрацювати науковці. Коли ми це науково обґрунтуємо, то буде зовсім інший підхід. Має бути напрацьовано стратегію розвитку гірських шкіл», — підкреслив Іван Шкиндюк.

За результатами семінару прийнято резолюцію про те, що потрібно об’єднуватися, об’єднувати спільні зусилля.

Одним з напрямів цього об’єднання, за словами завідувача лабораторії  міжнародного проекту «Гірська школа Українських Карпат» Прикарпатського університету Інни Червінської, є підписання меморандуму про взаємодію і співпрацю з гірськіми школами. «Можливо в подальшому буде іти мова про асоціацію гірськіх шкіл Прикарпаття», — пояснила вона.

Всі пропозиції буде надіслано до Міністерства освіти та науки України.