Доцент Андрій Білас взяв участь у роботі журі всеукраїнського конкурсу з французької мови

Нещодавно в Одесі відбувся всеукраїнський конкурс «Учитель року – 2019» у номінації «Французька мова». Професійні вміння 23 конкурсантів, які стали переможцями обласних конкурсів, оцінювало компетентне журі.

МОН України було відібрано 8 членів журі для кваліфікованого оцінювання роботи учасників конкурсу. Серед яких аташе Посольства Франції в Україні з питань співробітництва в галузі французької мови Фабріс Пето, автори підручників з французької мови для навчальних закладів та науковці вітчизняних закладів освіти. До складу журі також увійшов і викладач нашого університету, доцент кафедри французької філології Андрій Білас.

Варто зазначити, що наш науковець є експертом підручників з французької мови для навчальних закладів МОН України, членом журі всеукраїнських учнівських та студентських олімпіад, а у минулому – вчитель сільської школи в Тлумацькому районі, методист районного відділу освіти з іноземних мов. В університеті Андрій Білас викладає студентам французьку мову і перекладознавство, його студенти неодноразово ставали переможцями всеукраїнських конкурсів студентських наукових робіт з галузі «Переклад», неодноразово проходив стажування у Франції. Науковець також запровадив перекладацьке стажування наших студентів в Університеті Пуатьє (Франція). Доцент Андрій Білас опублікував чимало праць, зокрема – “Французько-український, українсько-французький словник національно-побутової лексики”, “Словник французької арготичної і просторічної лексики”, “Навчальний посібник «Travaillons avec la presse»”. В його доробку також перекладені на українську книги новітньої французької літератури. Наприклад, романи «Демон» Тьєрі Есса (2013), який увійшов до «короткого списку» престижної літературної премії Медічі, та «Читець у ранковому експресі» Жана-Поля Дідьєлорана (2017), що став бестселером у Франції та вийшов друком у 29-х країнах.

Відрадно також зазначити, що однією із призерів конкурсу стала випускниця факультету іноземних мов Прикарпатського національного університету, а нині вчителька Калуського ліцею № 2 Калуської міської ради Івано-Франківської області Марія Лисаник. Переможців та призерів всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2019» у номінації «Французька мова» Посольство Франції в Україні нагородило поїздкою на стажування у Францію.