Фінансування наукової сфери збільшуватиметься за рахунок грантових програм,- заступник Міністра освіти і науки Максим Стріха

Сьогодні університет з робочим візитом відвідав заступник Міністра освіти і науки України, доктор фізико-математичних наук, професор Максим Стріха. В офісі Проектно-освітнього центру “Агенти змін” відбулася зустріч керівництва університету, керівників структурних підрозділів, заступників з наукової роботи за участі Максима Стріхи. Йшлося про стан вітчизняної науки та шляхи її подальшого розвитку. В контексті останнього заступник Міністра підкреслив важливість роботи Національного фонду досліджень, запровадження базового фінансування науки, інтеграції університетів у міжнародні наукові програми.  

“Збільшення фінансування наукової сфери в Україні зараз є одним з ключових завдань, але не менш важливо – забезпечити українським науковцям можливість отримувати кошти під свої проекти з різних джерел”, – зазначив заступник Міністра.

Він також додав, що також важливо, щоб вчені усіх ланок в Україні мали більше варіантів для отримання фінансування. Одним з таких інструментів має стати Національний фонд досліджень. Основна функція Фонду – це грантова підтримка наукових проектів, відібраних за спеціальним конкурсом.

Заступника Міністра освіти і науки України, доктор фізико-математичних наук, письменник, перекладач Максим Стріха зустрівся також зі студентами та викладачами. Він провів відкриту лекцію «Данте.Світ.Україна.», в ході якої розповів про Данте, історію створення шедевру світової літератури, українські переклади «Божественної комедії» і їх значення у світовій літературі. Зокрема, письменник і перекладач Максим Стріха звернув увагу слухачів на важливості Данте для української літератури не лише успіхами перекладацького чи просвітницького проектів, а й багатьма іншими факторами. Як-от таке ствердження: Данте як вигнанець, борець за національне визволення, творець національної мови на національній основі був вельми привабливою постаттю для тодішніх українських письменників 19-20 століть, а багато сюжетів його життя проектувалися на їхні власні долі. А сама ж постать Данте стала для української літератури одним із найуніверсальніших європейських символів.

  • Візит заступника Міністра освіти і науки Максима Стріхи