Розпочала роботу XVII Міжнародна конференція з фізики і технології тонких плівок та наносистем ім.Д.Фреїка

21 травня у м. Яремче на базі навчально-оздоровчого комплексу «Карпати» розпочала роботу XVII Міжнародна конференція з фізики і технології тонких плівок та наносистем (МКФТТПН-XVII) імені Дмитра Фреїка.

Конференція організована Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника і носить ім’я засновника конференції, відомого українського вченого, професора Дмитра Михайловича Фреїка, яку він вперше організував в травні 1975 року.

Серед запрошених гостей з вітальним словом до учасників конференції звернувся заступник Міністра освіти і науки України, професор Максим Стріха, проректор з науково-педагогічної роботи Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, професор Руслан Запухляк, президент корпорації XLight Corporation (Нью Джерсі, США), професор Роберт Угрин.

Надзвичайно цікавими були доповіді запрошених учасників: професора Максима Стріхи та професора Тору Аокі. Зокрема, лекція професора Максима Стріхи (Інститут фізики напівпровідників ім. В.Є. Лашкарьова НАН України) стосувалася новітніх результатів досліджень у області спінтроніки на прикладі графена. Доповідь японського професора Тору Аокі (університет Сізуокі) висвітлила методи рішення формування новітніх фотонних датчиків на основі плівкового CdTe.

Далі у рамках програми конференції з доповідями виступили українські вчені, у тому числі, й науковці Прикарпатського національного університету, а також науковці із США, Китаю, Польщі, Німеччини, Литви, Франції, Румунії, Молдови та Білорусі.

Під час роботи заходу важлива увага зверталася на доповіді молодих вчених. Адже участь у роботі такого наукового форуму є для них апробацією своїх сил, а також можливістю демонструвати сучасні новітні результати для світової наукової спільноти.