Викладач університету, професор Надія Кобецька номінована в рамках Нагороди ім.Івана Виговського

Днями у Варшавському університеті (Республіка Польща) відбулася церемонія вручення українським науковцям дипломів в рамках Нагороди імені Івана Виговського. Урочисте вручення провів директор Студіуму Східної Європи Варшавського університету, секретар почесної колегії з присудження Нагороди Ян Маліцький, та проректори провідних польських вузів, які є співзасновниками відповідної відзнаки.

Цьогоріч, одною з лауреаток Нагороди стала завідувач кафедри трудового,екологічного та аграрного права Навчально-наукового Юридичного інституту нашого університету, доктор юридичних наук, професор Надія Кобецька. Вона отримала диплом на право проходження у 2019-2020 н.р. 4-місячного дослідницького стажування в двох польських університетах. Тематика наукового стажування проф. Надії Кобецької пов’язана з аналізом досвіду Республіки Польща щодо правової охорони довкілля в умовах адаптації до права ЄС, зокрема, в питаннях охорони біорізноманіття, організації і функціонування національних природних парків. Це дослідження стане логічним продовженням наукових напрацювань, що проводилися професором Надію Кобецькою в останні роки, і пов’язані з аналізом, вивченням досвіду, порівнянням базових інститутів польського і українського екологічного права.

Довідково. Нагорода імені Івана Виговського заснована в 2014 році під патронатом Президента Польщі та присуджується громадянам України, які зробили значний внесок в розвиток науки, культури та суспільного життя, формування та розвиток громадянського суспільства в Україні та побудову демократичної України, опираючись на європейські цінності та беручи до уваги історичні, сучасні та майбутні відносини України з Польщею та Європою. Ініціатором нагороди став Студіум Східної Європи Варшавського університету за участю чотирьох провідних польських вузів: Варшавського університету, Ягелонського університету, Університету імені Адама Міцкевича в Познані і Вроцлавського університету. Пізніше до участі у відборі кандидатів та забезпечення проходження ними наукового стажування приєдналися інші польські вузи. Сьогодні програма стажування фінансується та забезпечується спільно 25 польськими університетами.