Стартував видавничий проект наших студентів-журналістів

Напередодні Дня журналіста України наші студенти-журналісти презентували свій перший друкований видавничий проект «Поміж текстом: журналісти для журналістів». Його започаткували у рамках навчальних дисциплін «Видавничий менеджмент» та «Видавнича справа». У проекті взяли участь студенти 3-го та 5-го курсів. Перший випуск книжки «Медіасфера Прикарпаття» приурочений до Дня журналіста.

“Мета видавничого проекту – на практиці удосконалити вміння студентів писати, формувати, редагувати та укладати свої матеріали. Важливо, що майбутні журналісти навчилися працювати у команді”, – розповіла Галина Пристай, автор ідеї проекту, викладач кафедри журналістики, кандидат наук з соціальних комунікацій.

Видання містить 50 цікавих інтерв’ю з журналістами Прикарпаття, а також зі студентами, які роблять перші професійні кроки у медійній сфері.

На презентацію видавничого студентського проекту, яка відбулася в залі Наукової бібліотеки університету, завітали журналісти, які, власне, є героями видання та запрошені гості.

З вітальним словом до майбутніх журналістів звернулися, зокрема, Лілія Боднарчук, голова обласної організації НСЖУ; Вікторія Плахта, відповідальний секретар Івано-Франківської обласної організації НСЖУ, секретар НСЖУ, заслужений журналіст Укрїни; Богдана Засідко, прес-секретар нашого університету, секретар первинної організації Прикарпатського університету НСЖУ; завідувач кафедри журналістики факультету філології нашого університету, професор Ганна Марчук. Вони підкреслили цікавість та актуальність студентського друкованого видання та побажали творчому колективу проекту успіхів в реалізації нових ідей.

Також під час урочистостей голова обласної Спілки НСЖУ Лілія Боднарчук вручила Подяку Національної спілки журналістів України завідувачці кафедри журналістики нашого університету Ганні Марчук та побажала успіхів у підготовці майбутніх фахівців журналістської сфери.

“Ця книжка про людей, які завжди залишаються за кадром. Журналісти постійно розповідають про когось, пишуть про щось, висвітлюють сотні подій на день. У цих безперервних потоках інформації вони й не звертають уваги на те, що їхні історії – не менш унікальні, захоплюючі та цікаві”, – наголосила Христина Турак, студентка, укладач книжки.

Книга містить чотири розділи: – Сила і авторитет професійного слова: думки журналістів-фахівців. – Відверто про журналістику: погляди молодих спеціалістів. – Юні в професії: студенти про журналістику. – Слово від інтерв’юерів.

“Понад шість місяців ми робили все, аби закінчити та видати книжку. Ви навіть не уявляєте, яка ж це колосальна та клопітка праця. Я пишаюсь тим, що ми все змогли. Надіюся, що наш проект в майбутньому матиме продовження та його знатимуть не тільки в межах Прикарпаття, а й всієї України”, ­– ділиться своїми враженнями Уляна Сторощук, студентка 3 курсу, коректор видання.

Студентка та дизайнер книжки Оксана Бундзяк відзначила: “Створюючи дизайн книги, я до кінця не знала який буде результат. Саме завдяки участі у видавничому проекті, я вдосконалила свої вміння у галузі дизайну та попрацювала в команді. Ми йшли разом на компроміси і обирали найкращі ідеї. Бажаю, щоб кожен відчув, що таке командна робота та зумів спробувати себе у ролі дизайнера”.

На завершення презентації завідувачка кафедри, професор Ганна Марчук відзначила подяками творчу групу за активну участь у науково-дослідній роботі кафедри журналістики та підготовку видавничого проекту. А також висловила слова вдячності всім, хто долучився до видання першого випуску друкованої книжки.