Фізики співпрацюватимуть з медиками

Медики хочуть побачити під час УЗД дослідження більш чітку картинку задля точнішої діагностики? Час допомогти їм у цьому! Прикарпатський національний університет відкриває нову освітню програму – «Медична фізика». Вона передбачає підготовку студентів з дисциплін, які дотичні до медицини, біології та біомедичних технологій. Тож сьогодні ректор університету Ігор Цепенда та головний лікар Івано-Франківської Центральної міської клінічної лікарні Тарас Масляк підписали договір про співпрацю між установами в науковому та освітньому напрямках. На церемонії підписання були присутні викладачі університету, працівники медичного закладу та журналісти.

«Така угода – це черговий етап для університету, який спрямований на поглиблення наукових зв’язків не тільки з науковими інституціями, які пов’язані з бізнесом, а й з медициною. Ми розпочинаємо дуже цікавий проект наукової співпраці з провідним медичним закладом Прикарпаття, який спрямований на залучення досвіду науковців нашого університету, в першу чергу фізико-технічного факультету. Я переконаний, що найближчим часом ми побачимо перші успішні проекти, які реалізовуватимемо разом», – наголосив ректор Ігор Цепенда.

Він також звернув увагу присутніх, що науковці Прикарпатського національного університету впродовж останніх років беруть активну участь в проектах, які фінансуються Європейським Союзом, НАТО та іншими інституціями, які зосереджують свою увагу на покращенні медичного обладнання, а також введення нових технологій в лікувальну справу.

Своєю чергою головний лікар Івано-Франківської ЦМКЛ Тарас Масляк переконаний, що така співпраця є потрібною і студентам, і лікарям, і від неї буде користь також і пацієнтам. Адже наука в медицині є дуже важлива.

«Ми починаємо нові кроки у нашій практичній медицині. Всі наукові рішення та дослідження покращують якість медичних послуг. Ми бачимо, що медицина у світі дуже стрімко розвивається. На практиці часто є якісь недоліки і можемо бути чимось незадоволені. Наприклад ми б хотіли на апараті УЗД побачити чіткість і точність певних показів. Хочеться, щоб пацієнт виходив з лікарні здоровим та задоволеним», – наголосив Тарас Масляк.

Співпраця між установами здійснюватиметься через покращення якості візуалізації результатів прикладів медичної діагностики, розроблення та вдосконалення методик психологічної та фізичної реабілітації. Через дослідження фізичних властивостей біологічних тканин з метою створення неінвазивних методів діагностики, а також через спільні дослідження та наукові конференції.

Декан фізико-технічного факультету Прикарпатського національного університету Іван Гасюк зазначив, що їх викладачі, аспіранти та студенти уже готові отримувати завдання від лікарів.

«Ми довго йшли до підписання такої угоди, хоча вже тривалий час працюємо у галузях, які передбачають створення різноманітних пристроїв, в тому числі й з медичної діагностики. Зараз той час, коли ці всі речі потрібно реалізовувати і отримувати конкретні завдання від практикуючих медиків. Нам потрібно знати, що робити, в якому напрямку рухатися і які завдання виконувати», – зазначив професор Іван Гасюк.

Обидві сторони сподіваються, що одним з основних результатів співпраці буде створення спільної науково-навчальної лабораторії. Це дасть змогу ефективніше підготувати студентів та надавати фахову інженерну допомогу лікарям у вдосконаленні результатів приrладної діагностики в інтерпретації тієї інформації, яку надають ці прилади, у розробці нових методів, і тп.