До Обсерваторії завітали наші партнери по проектах

У Прикарпатському національному університеті в рамках проекту «Високоефективні департаменти Міністерства економічного розвитку і торгівлі», який реалізує компанія «Делойт» в Україні за фінансування European Union, відбувся виїзний навчальний захід за участі представників Мінекономрозвитку та команди підтримки реформ.

Під час проведення заходу його учасники взяли участь у тренінгу, який був спрямований на підвищення ефективності взаємодії в команді. Співробітники Мінекономрозвитку, команди підтримки реформ, Прикарпатського національного університету та експерти компанії «Делойт» в Україні, що проводила тренінг, здійснили спільне сходження на гору Піп Іван (Чорногірський хребет) та ознайомилися з процесом відновлення астрономічно-метеорологічної обсерваторії. Ректор університету Ігор Цепенда розповів учасникам сходження про перші кроки та перспективи розвитку Міжнародного наукового центру «Обсерваторія».

Варто зазначити, що на даному етапі модернізація та відновлення приміщень обсерваторії здійснюється в рамках проекту міжнародної технічної допомоги ЄС “Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван для потреб високогірного рятувального навчального центру”. Цей проект впроваджується в рамках програми прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства (ППС ЄІС) «Польща-Білорусь-Україна» 2014-2020. На території України координацію реалізації цієї програми здійснює саме Мінекономрозвитку, яке виступає Національним органом в рамках участі України у 4 ППС ЄІС. Серед цих 4 програм «Польща-Білорусь-Україна» є лідером за темпами реалізації, в рамках якої вже завершено конкурсний відбір регулярних проектів, а також великих інфраструктурних проектів (ВІП). За результатами згаданих конкурсів відібрано 38 регулярних проектів на суму 24,6 млн. євро, та 3 ВІП на суму 17 млн. євро, в яких беруть участь українські бенефіціари. Зокрема, головним виконавцем згаданого проекту є Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника за участі Варшавського університету (Польща), Управління ДСНС в Івано-Франківській області та Групи Бещадської гірської волонтерської служби швидкого рятування (GORP, Польща). Кошторисна вартість проекту 1 170 269,82 євро (з яких: грант ЄС для України – 852 161,88 євро, внесок реципієнтів – 117 026,98 євро). Термін реалізації 23.02.2019 – 22.02.2021.

Як зазначила директор Департаменту державних інвестиційних проектів та підтримки розвитку Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Оксана Гришкевич проект є важливим для Карпатського регіону і стане основою для подальшого розвитку. Вона також зробила запис у книзі почесних гостей Міжнародного наукового центру «Обсерваторія».

Також під час навчального заходу його учасники побували в селищі Микуличин Яремчанської міськради. Ректор університету Ігор Цепенда ознайомив їх зі станом реалізації державного інвестиційного проекту «Будівництво Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України та Республіки Польща». Варто зазначити, що Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника є відповідальним виконавцем проекту. Його загальна вартість становить 193,342 млн. грн. Строк реалізації – 2018-2020 роки. На думку фахівців, Міжнародний центр зустрічей стане унікальним осередком з розвитку культурної, освітньої, наукової та інноваційної практичної співпраці студентів України та Польщі.