Міжнародний центр зустрічей як інструмент примирення

Відверті дискусії на болючі історичні теми та спільне майбутнє, IT хаб, у якому молодь із різних країн зможе разом моделювати віртуальне вирішення існуючих проблем та їх спільні мандрівки у гори – це три елементи, які дозволять молодим людям з пострадянських країн та Європейського Союзу пізнавати одне одного. Про це наголосив сьогодні ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда під час дискусії «Освіта молоді: інструмент примирення в Європі» в рамках XXІХ Економічного форуму у Криниці-Здруй. Він розповів про проект Міжнародного центру зустрічей молоді України та Польщі (МЦЗ), якій зараз будується у Микуличині  Прикарпатським університетом за фінансування українського уряду. Цей спільний задум Прикарпатського національного та Варшавського університетів має за зразок центри у Європі, про які йшлося під час дискусії у Криниці. Їх створювали Німеччина та Франція після Другої світової війни, а також Польща і Німеччина на початку 90-х для подолання недовіри та існуючих стереотипів між сусідніми народами.

Діяльність Міжнародного центру зустрічей у Микуличині буде так само спрямовано на розвиток партнерських відносин і співпраці української, польської, а також молоді інших країн Європейського Союзу. Тож ректор звернувся до колег із запрошенням приїхати до України й поділитися своїм досвідом.

«Для нас дуже важливо не просто збудувати чергову гарну будівлю у Карпатах, а саме створити там умови для того, щоб під дахом Міжнародного центру зустрічей насправді відбувалося взаєморозуміння та примирення. Щоб наша молодь ніколи не повторювала помилок попередніх поколінь. Щоб вдалося зламати існуючі стереотипи», – наголосив він.