Що роблять університети для Карпатcького регіону?

Університети – це поки що єдині структури, які всебічно і глибоко можуть охопити проблематику Карпатського регіону, що турбує суспільства наших країн. Від мовної до екологічної. Про це сьогодні заявив ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника під час дискусії «Collegium Carpathicum: що роблять університети для Карпатського регіону?» в рамках XXІХ Економічного форуму у Криниці-Здруй.

На цій панельній зустрічі ректори університетів, які входять до складу Collegium Carpathicum, обговорили нагальні задачі і перспективи співпраці. Нагадаємо, до консорціуму Collegium Carpathicum входить сім закладів вищої освіти Європи – Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника (Україна), Варшавський університет (Республіка Польща), Університет Острави (Чеська Республіка), Католицький університет Петера Пазми (Угорщина), Східноєвропейська вища школа у Перемишлі (Республіка Польща), Пряшівський університет (Словаччина) та Університет Стефана чал Маре у Сучаві (Румунія). Штаб-квартирою консорціуму є Міжнародний науковий центр «Обсерваторія» на горі Піп Іван.

Тож 4 вересня ректори підсумували результати діяльності, яка здійснювалася завдяки двом грантам. Йшлося про успішний обмін науковцями, які відвідували партнерські університети та читали лекції на тему єврокарпатського регіону в широкому розумінні цього терміну. Наразі університети переходять до другого етапу – наукових досліджень. Для цього будуть створені спільні наукові групи.

«Вважаю роботу консорціуму корисною і успішною, адже це унікальна платформа, яка об‘єднує науковців Карпатського регіону і надає можливість спільно вирішувати проблеми, які існують у регіоні, – підкреслив Ігор Цепенда. – Ми повертаємо Європейський Союз, який раніше був зосереджений виключно на Альпійському просторі, до проблематики Карпат, яка є не менш важливою для сучасної Європи». Модератор панелі директор Студій Східної Європи Варшавського університету Ян Маліцький підсумовуючи розмову зауважив, що саме університети сьогодні можуть надають певні ідеї, стратегії і плани розвитку, які мають бути втілені у життя державними або приватними структурами Карпатського регіону.