Професору університету Степану Пушику встановили пам’ятник

18 вересня в університеті вшанували пам’ять письменника, літературознавця, фольклориста, журналіста, громадсько-культурного і політичного діяча, кандидата філологічних наук, професора Прикарпатського університету Степана Пушика.

Символічно, що скульптурну композицію на його честь встановили поруч з університетом на вулиці Шевченка неподалік будинку, де проживав Степан Григорович.

На урочистому відкритті були присутні ректор університету Ігор Цепенда, міський голова Руслан Марцінків, начальник Управління культури, національностей та релігій ОДА Володимир Федорак, автор скульптурної композиції Володимир Семків, рідні та друзі Степана Пушика, викладачі університету, студенти, громадськість міста, представники ЗМІ. 

“Прикарпатський національний університет має велику честь, що в його стінах працював Степан Пушик.  Саме завдяки йому  вихована величезна плеяда українських вчителів, які сьогодні працюють у багатьох селах, містечках, містах нашої України”, – сказав під час виступу на відкритті пам’ятника ректор університету Ігор Цепенда .

«Степан Пушик не лишав нікого байдужим. Він був щирою, відвертою людиною, яка служила місту, краю, державі. Він ввійшов в історію, як народний депутат, що проголошував Незалежність, і як видатний франківець», – зазначив міський голова Руслан Марцінків.

З нагоди відкриття пам’ятника в університеті відбувся круглий стіл «Степан Пушик у дзеркалі доби» за участі викладачів, студентів та громадськості міста. На ньому, зокрема, презентували нове видання, яке вийшло в світ за кошти університету, – це двотомник віршів Степана Пушика «Я для Вкраїни жив». Сюди ввійшли в основному нові поезії, які поет встиг підготувати ще при житті для своєї майбутньої книги й над якою працював до останніх днів, а також нові варіанти відредагованих і удосконалених автором деяких його раніше вже опублікованих поезій. Упорядником видання виступила професор університету Ольга Слоньовська.

“Талановиті поети ніколи не вмирають. Вони живуть у серцях сучасників, розмовляють з нами словами власних віршів, дарують естетичне задоволення й радість завжди. Оце і є тим, що називається безсмертя”, – зазначила професор Ольга Слоньовська.

Нагадаємо, відомий український письменник, літературознавець, фольклорист, журналіст, громадсько-культурний і політичний діяч, кандидат філологічних наук, професор Прикарпатського університету Степан Пушик помер 14 серпня 2018 року.

  • Відкриття пам'ятника Степану Пушику