В університеті обговорили проблеми гірських населених пунктів

3 жовтня в Центрі інноваційних освітніх технологій “PNU-EcoSуstem” Прикарпатського національного університету відбувся круглий стіл «Специфіка гірських населених пунктів в умовах децентралізаційних процесів в Україні». У  його роботі взяли участь науковці, представники місцевого самоврядування, громадськості, освіти, медицини.  

Модератором заходу виступив ректор університету, професор Ігор Цепенда. Серед присутніх, зокрема, голова Верховинської районної ради Іван Шкіндюк, проректор з наукової роботи Прикарпатського університету Валентина Якубів, декан факультету туризму ПНУ Володимир Великочий, декан факультету історії, політології і міжнародних відносин Микола Кугутяк, директорка Проектно-освітнього центру «Агенти змін» ПНУ Світлана Кропельницька,  завідувач кафедри політології Василь Климончук, професор кафедри педагогіки початкової освіти , директорка Центру інноваційних освітніх технологій “PNU-EcoSystem” Олена Будник, професор кафедри обліку і аудиту, начальник науково-дослідної частини Ірина Галущак, директорка Навчально-наукового Центру соціологічних досліджень Прикарпатського регіону Ольга Максимович, доцент кафедри педагогіки початкової освіти, завідувачка Творчої навчально-наукової лабораторії міжнародного проекту “Гірська школа” Інна Червінська, докторант кафедри фінансів, експерт Проектно-освітнього центру «Агенти змін» ПНУ Роман Щур, голова Рожнятівської районної ради Василь Рибчак, заступник голови Богородчанської районної ради Ігор Семків.

Під час роботи круглого столу ряд представників районних рад гірських районів області змогли долучитися до обговорення в режимі он-лайн.

Модератор зустрічі, ректор університету Ігор Цепенда, підкреслив важливість проведення круглого столу і звернув увагу на об’єктивні виклики, які мають місце в децентралізаційному процесі гірських населених пунктів.

У ході обговорення було висвітлено ряд основних питань. Зокрема, зверталася увага на освіту як інструмент впливу і розвитку територій. Учасники круглого столу зазначили, що в умовах посттериторіального світу та новітніх технологій варто вирішувати проблеми малокомплектних шкіл  шляхом використання можливостей дистанційного навчання. 

Фахівці також зазначали, що моніторинг  процесу децентралізації не відображає  регіональної специфіки, оскільки він спрямований на вимірювання мікросоціальних показників. Тому стратегічно важливим завданням регіонального розвитку, в тому числі й у сфері освіти, є  «Комплексний моніторинг Карпатського регіону» .

Також йшлося про те, що необхідними в гірських регіонах України є заходи зі збереження та нарощування людського капіталу, оскільки він є осередком збереження культурних традицій нашої країни.

У ході розмови зверталася увага на те, що у процесі реалізації реформи децентралізації з’явилось кілька нових фінансових інструментів розвитку територій, в т.ч. гірських, якими можна скористатись через проектний підхід. Це і субвенція на розвиток інфраструктури, ДФРР, секторальна бюджетна підтримка, ін. Не менш вагомого поштовху розвитку гірським територіям може надати розвиток туристично-крафтових ініціатив, що слід врахувати при формуванні “Державної програми розвитку регіону українських Карпат”.

Учасники круглого столу акцентували увагу на оцінці фінансової спроможності об’єднаних територіальних громад Івано-Франківщини та сусідніх областей. В контексті цього було наведено ключові дані щодо тенденцій формування дохідної бази об’єднаних територіальних громад.